Печени сaрми

Posted on декември 16, 2010

7



Дойде ли  Декември месец, завали ли пухкавият дебел сняг навън идва време и за хубавите мазни БГ манджички. Правенето на сарми у нас е издигнато до култ и то заради Стефан, който може да ги яде за закуска, за обяд и за вечеря… Никога една тенджера (представете си един от най големите казани) не е достатъчна. Като вряла и кипяла в сърмоправенето да ви кажа, че според мен тайната на добрите сарми се крие в доброто зеле (кисело). Листата му трябва да са цели и меки. Крехките листа не могат да се завиват добре и се получават дупки, а целта е да се получат стегнати сарми.

Като малка отказвах да ям листата и даже веднъж накарах мама да направи само плънка, но крайният резултат според мен беше много разочароващ! От както започнахме да запичаме приготвените сармички, листенцата стават тънички и цялата комбинация е много очароваща! Е разбира се играчката е малко повече, но си заслужава!

Ето рецептата:

  • 1 кисела зелка
  • 500 гр. кайма / смляно месо телешко и свинско
  • 1 глава ситно нарязан лук
  • 1 ч. ч. (220 гр) ориз
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол
  • червен пипер
  • кимион
  • черен пипер
  • олио

Приготвяне:

  1. Измийте ориза и го отцедете. Размийте каймата с малко водичка, така че да стане на каша.
  2. В дълбока тебджера запържете ситно нарязан лук до златисто.
  3. Прибавете ориза и изпържете докато стане прозрачен. Добавете 1 с. л. червен пипер.
  4. Веднага добавете размитата кайма и объркайте добре.
  5. Посолете и прибавете 1 ч. ч. топла вода.
  6. Оставете да ври докато ориза набъбне. Разбърквайте постоянно, защото има опасност да загори. Когато започне да „бълбука“ е готово. Оставете настрана да изстине. Ако има течност, оризът ще я попие.
  7. На този етап добавете подправките, чубрица, магданоз, черен пипер и кимион.
  8. През това време си подгответе зелевите листа, като внимателно ги разделяте едно от друго и ги измивате.
  9. Ако има скъсани ги заделете настрана. Силно препоръчвам да използвате цяла зелка, а не консервирани листа от буркан! Големите външни листа ги разполовете по жилката, а твърдата част я изрежете.
  10. Със скъсаните листа покрийте дълбика тенджера.
  11. Сега идва ред на завиването. Сложете зелевото листо на дланта си и в края от към кочана сложете 1 с. л. плънка. Завийте на стегнато руло. Ако отначало нещата не се получат, не се отчайвайте. Цаката му е практика. Ще видите, че със всяко следващо листо ще ставате все по – добри и по – добри! 🙂
  12. Накрая похлупете сармите с обърната чиния и ги залейте с топла вода, докато се покрият.
  13. Варете ги отначало на максимална температура докато течността заври, след това намалете котлона и ги остъвете да къкрят около 2 часа. Бурното варене може да разкъса листата.
  14. Преди да сервирате, наредете сармите в тавичка, поръсете с червен пипер и ги запечете!

Ако използвате тенджера под налягане процеса на варене ще се съкрати. Аз от предходната вечер си приготвям плънката, така съм сигурна, че оризът е попил всичката водичка и че няма да ми пари по пръстите. Подправките зависят от вашият вкус, ние например слагаме поне по една шепа чубрица, добре стрита.  По своята същност сармите са варени и все пак ако ги изпечете няма да сбъркате! За постни сармички можете да прочетете тук.

Печените сармички, могат да бъдат едно разкошно допълнение към коледният обяд или вечеря!

Добър апетит! 🙂

Advertisements