Pasion de chocolate

Posted on декември 16, 2010

8



Тази рецепта е вариация на сладкиш „Чабела“, адаптирана от „Шедьоври на световната кухня – Мексиканска кухня„. Аз сложих от себе си две любими коледни подправки – канела и прясно настъргано индийско орехче. Малката украса от розови листа от бял шоколад, го направи прекрасен подарък, а освен това бързо и подходящо за Коледа изкушение.

Рецептата е от книгата на мексиканската писателка Лаура ЕскиавелиКато вода за горещ шоколад„. Това е тортата, която Тита приготвя за сватбата на Педро и сестра си. Когато гостите на сватбата опитали от тортат те се просълзили, защото Тита плакала над тестото и така го напоила със собствената си тъга и несбъднати желания.

Тази романтична история е причината да приготвя този сладкиш. Въпреки, че историята е тъжна ми се струва добър начин да кажеш „Обичам те“ на любим човек.

Ето и рецептата:

Продукти:

  • 5 цели яйца + 2 жълтъка
  • 1 ч. ч. захар (220 мл)
  • Няколко капки ванилова есенция
  • 1. ч. ч. брашно
  • 3 с. л. качествено какао
  • 50 мл. зехтин
  • 50 мл. мляко
  • 1/4 ч. л. канела
  • 1/4 ч. л. индийско орехче
  • 100 гр. черен шоколад, с максимум какао
  • 50 гр. краве масло
  • 50 гр. бял шоколад
  • няколко листа от роза
  • 4 -5 с. л. малинов мармалад

Начин на приготвяне:

  1. Яйцата, жълтъците, ванилията и захарта се разбиват с миксер до пухкав крем (докато захарта се разтопи напълно)
  2. Брашното, какаото и подправките се пресяват и се прибавят към сместа на 3 пъти. Леко се разбърква с дървена лъжица. Трябва да сте сигурни че сухите съставки добре са се инкорпорирали.
  3. Леко се подгрява млякото със зехтина и се добавя към сместа, като отново се разбърква.
  4. Фурната се загрява на 180 градуса.
  5. 24 см. форма за печене се пстила с хартия. Сместа се изсипва във формата и се пече около 25 – 30 мин. или докато клечка за зъби забодена в средата на сладкиша не излезе суха.
  6. След като сладкиша напълно изстине го разрежете на 2 части. Намажете долната част с горещ малинов мармалад.
  7. Разтопете белият шоколад и с помощта на четка го нанесете от обратната страна на предварително измити розови листа. След като шоколада се втвърди, внимателно ги отделете.
  8. Разтопете черният шоколад, заедно с маслото на водна баня. Можете да добавите няколко супени лъжици сметана. Така щеполучите ганаш.
  9. Намажете сладкиша с шоколадовата смес и украсете с листата от бял шоколад.

Е товае.Тази рецепта ми напомня за една история, която отдавна се мъча да разкажа, но все още не намирам сили и думи в душата си. Разбира се някой ден и това ще стане, а дотогава ВЕСЕЛА КОЛЕДА!

 

И до скоро блогване, което всъщност ще е по – скоро от кокото очаквате! А и най – важното, не забравяйте, че преди всичко трябва да се обичаме! 🙂

Advertisements