Островчета с турон

Posted on януари 6, 2011

7



Честита Нова Година скъпи и прескъпи мои читатели! Пожелавам ви много здраве, щастие и късмет! Разбира се да не забравяме и любов! Надявам се, че сте изкарали приятно коледно новогодишните празници и че сте успели да зарадвате близките си с нови кулинарни шедьоври!🙂

На Кулинарни мисли тази година се случиха много хубави неща! Първо с общи усилия от страна на Зекия, успяхме да приготвим грандиозната баклава. Казвам грандиозна, защото е лесно да я приготвиш с купешки кори, НО  друго е сам да си ги разточиш. Еуфорията, умората, аромата не могат да се сравнят с нищо. Buena Vista Social Club Dinner Party беше друго постижение. Отначало не вярвах, че ще се справя, имайки предвид, че Вяра беше само на 4 месеца, но успях.  И крайният резултат беше мнмого зарибяващ, надявам се тази година пак да повторим.🙂 И така като споменах парти държа да отбележа и партито на Трин и това на Буба, а и това на Вяра за които изпекох и невероятни количества мини пици. Тук паднаха в жертва около 5 кг брашно и босилека който си бях посадила в саксийки на терасата. Освен това Кулинарни мисли стана на 1 година, което беше отпразнувано изключително вкусно с трюфели от шоколад и розови листенца. Не мога да спомена и гостуването на Манел и изключително вкусната каталунска яхния. Имаше и детско парти изпълнено с много веселие и усмивки имаше и награда, за която сърдечно благодаря. Накрая и Дядо Коледа, Мраз & Сие бяха също щедри и ми подариха невероятна чинийка с еленче и тиганче зайче!🙂 Може би това се дължи на ирландското кафе, но не мога да съм убедена!😉

Обаче най – важното, което смятам, че се случи тази година (не че се хвала ама) зарибих доста хора! Започнах да получавам снимки по мейла, по скайпа и на живо! Всъщност нищо друго не ме прави толкова щастлива, колкото хората, които съм успяла да вдъхновя поне малко. За някои от тях готвенето предоби нови измерения! Много исках да ги зарадвам с нещо. Така ми дойде гениалната идея да направя албум във фейса, в който всички да могат да си постват снимките (собствените) и евентуално да публикуват рецептите си. Така, че се надявам да се видим във фейсбука!🙂Понеже не бих могла на всички да изпратя островчета!


На моите зарибени мами и по – блиски приятелки (като разстояние имам предвид) приготвих островчета. С други думи това са целувки слепени с маслен крем с турон. Още тук предупреждавам, че те са хайли адиктив. Всъщност аз до сега не харесвах целувки, въобще не обичах и не можех да разбера, защо хората си дават парите за тех. Всъщност, все още не мога да разбера, но това е друга тема. Вече знам, след като направиш порядъчен брой тави с поне 20 парчета, няма начин да не ги заобичаш. Сториха ми се най – подходящи, за израз на най – добри чувства (приятелство) към някой. При други обстоятелства може би бих ги подарила за Св. Валентин, но в крайна сметка приятелството е любов също!А и тази крехка бяла структура много ми напомня на зимата, на чистото начало.

Може би заради метода на приготвяне се получиха невъобразимо вкусни целувки, а като прибавих и турон, към масленият крем…дълбок и плътен вкус на нещо чуждо, но и така близко,аромат на ядки и мед, лек бриз, тръпки по тялото. Някъде в тишината чух гларус…любов! Ах любов! Зимна приказна любов!

Както и да е! Този пост стана невъобразимо дълъг и затова пристъпвам към рецептата.

  • 3 белтъка, за предпочитане е да са пресни
  • 18 с. л. захар
  • няколко капки лимонова есенция

Приготвяне:

  1. Захарта и белтъците се смесват в дълбока тенджера и се поставят на водна баня на котлона. Бъркат се непрекъснато докато захарта се разтвори. Да се внимава да не се сварят!
  2. След като захарта се е разтворила, махнете от водната баня и бийте с миксер на висока скорост, докато сместа изстине и се образува твърд сняг. Добавете есенцията.
  3. Включете фурната на най – ниска температура. Целувките се сушат, а не пекат! Покрийте поне 2 тави с хартия за печене. Ако е нужно можете да очертаете малки кръгчета. Така ще сте сигурни, че всички целувки са еднакви.
  4. Шприцовайте целувките в кръгчетата и поставете във фурната. Сушете около 1. 5 часа или докато се втвърдят. Можете да поставите няколко тави едновременно. Внимавайте да не покафенеят.

Крем турон:

  • 2 белтъка
  • 170 гр. краве масло + 50 грама, меко масло
  • 100 гр. захар
  • 50 гр. настърган турон

Може би тук е момента да кажа, че турон е това което в нета се нарича испанска нуга. Обаче е по – различно от халвата. На 2, 3 – то четене мога да кажа, че е доста по различно. В София се продава в едно магазинче до НДК – то.

Получаването на крема е подобно на това на целувките:

  1. Смесете белтъците и захарта и го смесете добре на водна баня.
  2. Махнете от банята и в нея сложете турона + 50 гр. масло. Котлона да е изключен.
  3. Разбийте белтъчната смес докато изстине.
  4. На средна скорост на миксера започнете да прибавяте маслото докато се усвои.
  5. Накрая добавете поразтопеният турон (не трябва да е горещ) и разбъркайте добре.
  6. Слепете 2 по 2 целувките като между тях шприцовате или мазнете крема!

Това е! Да ви е сладко и да ви е вкусно. На всички, които не мога да дам истински целувки изпращам по една виртуална!🙂 И накрая да се похваля: Вяра вече пълзи и се изправя сама. Ей сега настана хаос у нас – тя оправя и разтребва в нас!🙂 И е станала социална – като не стане на нейната реве!

С прикачен етикет: , , ,