Меки претцели със сумак

Posted on януари 14, 2011

5



Претцелите са вид хляб, който, според мен, много напомня на бейгъли, тъй като технологията им е подобна. За разлика от тях обаче, претцелите има стар европейски произход и по – странна форма. Според Уикипедия датират още от времето на Средновековието. Пополярни са в южна Германия и германско говорящите страни.

Сумака е средиземноморска подправка и е много популярна в арабският свят.

И тъй като днес цял ден пиша тази публикация ще карам направо към рецептата. Обаче искам да отбележа, че това е невероятно добра комбинация!

Меки претцели със сумак адаптирано от Tasty Trih

1 ч. ч. = 180 мл.

  • 1 и 1/2 ч. ч. топла вода
  • 2 с. л. захар
  • 2 ч. л. сол
  • 1 пакетче (7 гр) инстантна мая
  • 4 и 1/2 ч. ч. брашно
  • 50 гр меко масло
  • олио
  • сумак
  • 1 жълтък
  • 10 ч. ч. вода
  • 2/3 ч. ч. сода за хляб

  1. В малка купа смесете топлата водата маята и захарта и изчакайте 5 мин. докато шупне.
  2. Пресейте брашното в дълбок съд за месене и направете кладенче. Добавете солта, маслото и маята. Замесете меко не лепнещо тесто.
  3. Пренесете тестото в дълбок намазнен съд. Покрийте го с фолио за свежо съхранение и го оставете да втаса за около 1 час или докато удвои обема си.

И сега идва забавната част.

Поставете на котлона дълбока тенджера , сипете водата и оставете да заври. Добавете содата. Разделете тестото на 8 равни части и оформете претцелите. Пускайте всеки във врящата вода за около 30 секунди. След това ги поставяйте в тава. Как се оформят прецелите е показано в източника на рецептата!  Накрая ги намажете с жълтък и порасете със сумак. Хубаво е да ги поръсите и с едра морска сол, защото претцелчетат като цяло са безсолни! Изпечете ги в предварително загрята фурна, около 20мин.

Аз отивам да хапна едно две, а на вас guten Appetit

Advertisements
С прикачен етикет: , , , ,