Сладки хлебчета с червени боровинки

Posted on януари 16, 2011

8Днес е 16 Януари и навън е пролет. Браузъра показва 7 градуса, а слънцето така жестоко наднича през прозорците, че чак ми се иска да изприпкам навън. Не знам защо, но в такива моменти ме хваща носталгията. И то не тази към Нови пазар, а носталгията по дома, който мечтая да имам някой ден. От всичките ми безумни мечти, тази е най – реална и най – неосъществима на този етап. Но нищо не може да ме спре да си мечтая, нали?! Искам да е голям и просторен, с много прозорци и отвсякъде да струи светлина. Незнам как ще изглеждат стаите, но знам как искам да изглежда кухнята – уютна и светла. Всъщност светлината е в основата на всичко, нама ли я нея, нещата са някак си черно бели и депресирани отвсякъде. Обаче има ли светлина…Искам да има и градина на някой от балконите, вместо него. Няма ли да е очарователно?! Излизам сутрин и ме лъха аромат на свежи треви и подправки. Сигурно няма да искам да излизам от там. И да има плетени столове с възглавнички в които потъваш, придружени от кръгла масичка за кафе, та като си поседна и погледна нагоре, слънцето да гали лицето ми… и сърцето ми!

Та по този повод какво ще сервираме за закуска с кафето. Еми как какво – хлебчета с боровинки. Топли, топли от фурната, а по средата намазани с масълце! Ето я рецептата:

Сладки хлебчета с червени боровинки адаптирано от More Than a Mount Full.

 • 4 ч. ч. пресято брашно (1 ч ч. = 180 мл)
 • 1 и 1/3 ч. ч. топло мляко
 • 11 гр.  инстантна  мая
 • 4 с. л. мед
 • 3 с. л. олио
 • 1/2 ч. ч. сушени червени боровинки
 • захар
 • около 50 гр. ситно смлени орехи
 • 1 яйце, разбито

 1. В дълбока купа смесете млякото и маята. Добавете меда и олиото. Изчакайте около 5 мин, докато маята се разтвори.
 2. Добавете брашното и с миксер (или на ръка) месете докато се образува тесто, което се отделя от съда. Добавете боровинките и доомесете.
 3. Прехвърлете тестото в намазнена купа. Покрийте го с фолио за свежо съхранение и го оставете на топло да втаса. Процесът трае около 1 час или докато тестото удвои обема си.
 4. Загрейте фурната на 240 градуса. Покрийте голяма тава или 2 с хартия за печене.
 5. Разделете тестото на 12 равни части и оформете топки от тях. Намажете всяка топка с яйце и поръсете щедро със захар и орехи. Оставете ги да починат за около 30 мин. Имайте предвид, че тестото се надува и ако не искате да се слепят трябва да са на почтително разтояние едно от друго.
 6. Печете около 15 – 20 мин. Отгоре хлебчетата бързо потъмняват, но това не означава, че са изгорели.
 7. Сервирайте топли с бучка масълце! 🙂

И накрая випожелавам добър апетит и приятен неделен следобед! 🙂

 

С прикачен етикет: , , ,