Селски хляб

Posted on февруари 7, 2011

12



Край на хляба в пликче. Тази рецепта е безумно проста от рода „Как не се сетих по – рано“! Обаче няма да ви обяснявам колко е добра, щото нямам много време.  Остават 4 дена до ГОЛЕМИЯТ ДЕН. Вече съм направила менюто, от утре почвам да пека блатоветет за тората – лимоноваааааа. Освен това кексчета – сладки и солени, вече едни ги пека, но едва ли ще устискат до петък. Освен това и поредната партида хляб втасва. Освен това мисля за някое и друго кулинарно изкушение към мамите! Утре сме на лекар. Нямаме рокля! Обаче ни обещаха в сряда да имаме! Дай боже щото ще полудея, не може без рокля! Освен това, фотошопската ми картичка не е точно готова.Има опасност гостите да я получат след партито!

Както виждате у нас е лудница! Но пък е весело! Добре че мъжът ми е готин, така да се каже. Иска да яде хляб с чесън. Ама и вие ако го опитате този хляб и вие ще искате!

Само да отбележа, че хлябът се казва „Френски“. Не знам защо ама ми се струва, че в америка всичко хубаво е френско! :lol Авторката дори твърди, че ще и идват гости, специално заради този хляб! Е мен не ми изглежда френски (основно защото френските хлябове сякаш се оставят с по – мокро тесто), а по – скоро на типичен БГ хляб. Както и да е! Опитайте, пишете ми!

Селски хляб адаптирано от Taste of Home

1 ч. ч. = 180 мл

  • 20 гр прясна мая
  • 2 ч. ч. топла водичка
  • 2 ч. л. сол
  • 2 ч. л. захар
  • около 5 ч. ч. брашно

Приготвяне:

  1. Разтворете маята, солта и захарта във водата. Оставете да шупне за около 10 мин.
  2. Пресейте брашното и направете кладенче.
  3. В кладенчето изсипете течноста и замесете гладко и еластично тесто.
  4. Прехвърлете го в намазнена купа и го завийте с кърпа. Оставете го да втаса, на топло за около час или д като удвои обема си.
  5. Разделете го на 2 части, и от всяка оформете хлебче. Оставете в тавички да втасат, до двоен обем или за около 30 мин.
  6. С остър нож направете 4 – 5 разреза. Можете да сложете чесън, подправки и т. н. или да използвате царевично нишасте.
  7. Печете за около 30 мин при 200 градуса.

Топинга:

  • 2 с. л. зехтин
  • 3 – 4 скилитки, ситно нарязан чесън
  • сух босилек
  • чубрица
  • мащерка
  • розмарин

Смесете всичко и с него намажете  хлябовета!

Хлебчетата са за закуски, за вечери, на френски тостове = пържени филийки и т. н. Можете да го предложете просто с чесново масло – това е любимото ястие на моят съпруг.😀

Една идея, която видях във foodgawker. com. Отрежете филийка хляб и във вътрешността и изрежете сърце. Сложете тефлонов тиган на котлона и го включете на най – ниската температура! Сложете филийката и чукнете едно яйце в дупката – сърце! Печете го на много ниска темпеатура, иначе хляба може да прегори преди яйцето да се сготви! Ако имате търпение, каквото аз нямах, можете да получите много приятен резултат.

Закуска за Св. Валентин? Защо не?

Хайде, обичайте се, гответе вкусно а аз ще ви информирам за моят напредък за партито! Казах ли ви, че трябва да направя ябълкови кексчета за баба Мария?! Тя има РД на 10 – ти!😀