Нежна лимонова торта

Posted on февруари 13, 2011

8



Рецептата е адаптирана от Confetti Cake for Kids. Началната идея беше тортата да изобразява Maneki Neko у нас познато като митичното японско животно – коткопатица! 🙂 Това е любимият анимационен герой на Вяра. Можете да изслушате една от песните тук. Обаче някак си, нещата преминаха само в маргаритки. 🙂 Торта беше голямо предизвикатескство и наполовината на направата и ме обзе тихата лудост, особенно когато видях как се разпада пред очите ми. След истерично викане, една доза сълзи и няколко тел. разговора се окопитих. Ваня дойде и някак си с нея нещата станаха много лесни.  Обаче трябва да призная, че така се бях ядосaла, че си мислех, да напиша пост на тема защо не обичам да правя торти. И все пак това е голямо предизвикателство и мисля да не спирам! Ваня благодаря за съпорта! 🙂

Нежна лимонова торта

1 ч. ч. = 180 мл

  • 3 и 1/2 ч. ч. брашно
  • 2 и 1/4 ч. л. бакплувер
  • 1 ч. ч. меко краве масло
  • 3 ч. ч. захар
  • 1 ч. л. ванилов екстракт или няколко ванилийки или капсула две ванилия
  • 1 и 1/2 с. л. лимонови корички, настъргани на средно едро ренде
  • 1 с. л. прясно изцеден лимов сок
  • 3/4 ч. л. сол
  • 1 ч. ч. или около 7 белтъка
  • 1 и 1/2 ч. ч. мляко

Приготвяне

  1. Загрейте фурната на 180 градуса. Намаслете дъното и страните на 24 см  форма за печене и я постеле с хартия за печене.
  2. В голяма купа пресейте брашното и бакплувера. Оставете настрана.
  3. В друга купа смесете захарта и маслото и разбийте с миксер до получаване на въздушна смес.
  4. Добавете ванилията, солта, лимоновите корички и сок. Разбъркайте добре.
  5. Превключете скоростта на миксера на най – ниската и един по един добавете белтъците. Редовно обирайте стените на купата.
  6. Едновременно добавяйте брашното и млякото,  млякото да се добави на 2 пъти.  Нкрая превключете миксера на средна – висока скорост и бийте около 20 сек. След това спрете и оберете стените на купата.
  7. Изсипете сместа във формата и печете около 30 до 45 мин, или докато клечка за зъби излезе суха от средата на блата.
  8. Оставете блата да изстине за около 20 мин и след това го извадете от формата.
  9. Блатът може да бъде съхраняван до 5 дена, плътно завит във фолио. Съхранявайте в хладилник.

Lemon curd

  • Настъргани корички на 6 лимона
  • 1 ч. ч. прясно изцеден лимонов сок
  • 2 и 1/2 ч. ч. захар
  • 6 големи яйца
  • 2 ч. ч. меко масло

Приготвяне:

  1. В голяма метална купа смесете захарта, лимоновите корички и лимоновият сок.
  2. Подгответе ледена баня, като в по – голяма купа смесите вода и лед.
  3. Добавете яйцата към захарно – лимоновата смес. Поставете купата на водна баня, върху котлона и бъркайте около 10 мин, докато сместта се сгъсти.
  4. Махнете от водната баня и започнете, лека по лека да добавяте маслото. По няколко кубчета, докато се разтопят, бъркайте добре.
  5. Сложете сместа в ледената баня, докато се охлади напълно, като от време на време разбърквате.
  6. Веднъж щом изстине, можете да използвате сместа в следващата стъпка или да го съхранявате до 3 дена в хладилника!

Лимонов, маслен крем

  • 2 ч. ч. захар
  • 3/ 4/ ч. ч. белтъци, от  около 6 яйца
  • 1 и 3/4 ч. ч. меко масло
  • ванилов екстракт
  • 2 ч. ч. Lemon Curd

Смесете белтъците и захарта. Поставете съда на водна баня и бъркайте докато се разтвори захарта. Внимавайте да не се пресекат белтъците. Махнете от водната баня и с миксер, включен на висока скорост, разбийте сместа до получаване на гъст крем и докато дъното на купата добие стайна температура, около 10 мин. Сменете бъркалките с тези за месене и малко по малко започнете да добавяте маслото. Бийте до инкорпориране на всичкото масло. След това добавете лимоновото сладко и ванилията и разбъркайте до енородна смес. Можете да съхранявате крема до 3 дена, в хладилник.

Тортата:

  1. Рарежете блата на 2 или на 3 части. Ако прецените можете да ги сиропирате.
  2. Върху подложка подредете ред блат ред крем.
  3. Накрая тортата загладихме със същият крем и я оставихме да престои в хладилник за да стегне.
Advertisements