Меден маршмелоус и горещ шоколад с марципан

Posted on февруари 14, 2011

10



Е аз не съм от хората, които празниват Св. Валентин. Някак си не ми допадат розовите балони и плюшените мечета. Освен това Стефан миналата година ми подари чорапи за 14- ти февруари – неговата стара металска душица някак си не може да се извърне за праника. Обаче да си призная, ако някой иска да ми подари, котия добър шоколад, няма да откажа!😀

Както и да е, за Трифун Зарезан иам много по – яки спомени и с бонбоните, мога да изпия най – безсрамно няколко чаши вино! Няма лошо нали?!

Вчера ми дойде музата. И без това от доста дълго се канех да направя домашни маршмелоус бонбони. Та сега поне имам оправдания с празника, пък и Стефан беше много ентусиазиран от идеята. А  маршмелоуса най – добре върви с шоколад…мммм…мм.м.🙂 Така се роди тази идея.

Медени маршмелоус бонбони адаптирано от A Farmgirls Dabble

  • 2/3 ч. ч. вода, разделени
  • 10 гр. желатин (1 опаковка)
  • 1 ч. ч. захар
  • 1/5 ч. л. сол
  • 1/2 ч. ч. мед (според мен това количество е прекалено много и трябва да е намали, например 2 с. л.)
  • 1 капсула ванилия или 2 -3 пакетчета ванилийки, или 1 с. л. ванилов екстракт
  • 1 капсула ром
  • За поръсване 1 ч. ч. царевично нишасте или сме с пудра захар

Приготвяне

  1. Намазнете и / или покрийте с хартия за печене тавичка. Трябва да е добре намазнена.  Аз използвах форма зе  торта.
  2. В дълбока купа смесете 1/3 ч. ч. вода + желатина и оставете да набъбне.
  3. В тенджера смесете останалата вода, зхарта меда и солта. Гответе сместа докато заври. Температ и трябва да е около 100 – 110 градуса.
  4. С миксер, в ключен на бавна скорост, започвате да разбивате желатина и на тънка струйка да прибавяте от горещата смес.
  5. Накрая прибавете ванилията и рома и оцветителя.
  6. Излейте в тавичката и загладете сместа. Покрийте с домакинско фолио и оставете от 1 до 2 часа да се втърди.
  7. Поръсете с нишастето и нарежете на квадрати или с формичка за сладки.

Горещ шоколад с марципан, адаптирано от Ptit Cheff

  • 1 добър, по възможност натурален шоколад
  • малко марципан
  • 300 мл. прясно мляко
  • 100 мл. сладкарска сметана
  • захар, пожелание

Приготвяне

  1. В тенджера кипнете млякото и сметаната.
  2. В робот настържете шоколада и марципана.
  3. След като млячната смес е кипнала, отстранете я от огъня и при непрекъснато бъркане добавете шоколадовата смес.
  4. Разбъркайте добре, добавете захар, ако е необходимо и сервирайте горещо.

Ако сте изпуснали приготовленията, тези две рецепти могат да ви спестят много усилие, труд и мислене. И все пак ще бъдете оригинални пред любимия/любимата.

Приятно веселене, на който и от празниците да изберете. Обаче не забравяйте, че ако някой показва, че ви обича само днес, то той/тя не е за вас! Търсете някой, който ще ви обича през цялата година, а и дори когато тя свърши!🙂