Свежи спагети с пълнени домати

Posted on февруари 24, 2011

3



Моят мъж тотално ме разконцентрира, до степен да забравя за всичко и да вървя из къщи и да си повтарям колко е хубав (със синята риза) и да не мога да му се начудя! Баба Мара пък заключи, че приличал на Ленин, което тотално ме доразби и съвсем забравих и за постове и за манджи! Ама няма значка! Аз още не съм на себе си от почуда и омая, та да знаете ако нещо не е както трябва да се обръщате към него! 😀

Та спагетите, кръстих ги свежи ‘щото имат свежи подправки и ако се скипне бекона, стават съвсем по мой вкус. Не знам защо, но когато има пресни подправки, веднга си мисля за лято, за ваканция! Особено в тоя студ, желанията ми времето да се стопли са още по – големи. Пълнените домати, не са лоши, никак даже. Според мен може да им се добави стрък мащерка и салвия и тогава биха станали още по – ароматни. А ако сложим в сместа малко, прясно настърган пармезан, биха станали съвсем по мой вкус. Тези спагети са идеални за моето любимо ястие – спагети, с чесън, подправки и козе сирене! 🙂 Обаче за него ще говорим друг път! 🙂

Рецептата е адаптирана от The Italian Dish Blog.

Свежи спагети с пълнени домати

  • 300 гр  бекон, нарязан на ситно
  • 1/3 пакет спагети
  • 4 домата, добре узрели и твърди
  • 1 ч. ч. галета
  • 2 – 3 скилитки ситно нарязан чесън
  • връзка магданоз
  • няколко стръка босилек и розмарин
  • черен пипер
  • сол
  • 5 – 6 с. л. зехтин

Начин на приготвяне:

  1. 1 – 2 скилитки чесън се нарязват наситно, смесват се със ситно нарязаните магданоз, босилек и розмарин.
  2. В тиган се загрява мазнината и се изпържва бекона до златист цвят.  Добавя се от подправката, разбърква се и се отцежда от мазнината. Оставя се настрана.
  3. В същата мазнина се изпържват галетата до златист цвят.
  4. Доматите се изчистват от семките, като се внимава да запазят целоста си. Вътрешността им се отделя настрана.
  5. Всеки домат се натърква със сол и черен пипер, а на дъното му се поставя малко чесън и от зелената подправка. След това се напълва с галетата, така че да се образува връхче. Отгоре се поръсват с малко зехтин и отново с подправката. Пекат се до зачервяване, като се внимава да не се разпаднат.
  6. В дълбока тебджера се кипва вода, в която се сваряват спагетите според указанията на опаковката. Изцеждат се, като се запазва 1 ч. ч. от бульона. Връщат се в тенджерата, досипва се бульона, вътрешността на доматите и ако е останало галета и подправката. Разбърква се хубаво.
  7. Сервират се поръсени с бекона и с един или 2 домата!

С пожелания за добро настроение и огромно желание за по – топли дни!

Маги

П. П. Ето другата ми рецепта за пълнени и печени домати

Advertisements