Есенна, към пролетта

Posted on март 2, 2011

7



Хей приятели, Честита баба Марта! Бъдете бели и червени, румени засмени. Освен това ви пожелавам много усмивки и пролетно настроение. Всъщност пролетта е само на няколко мигвания разтояние от нас и съвсем скоро ще почука на вратите ни. А след това зимата ще бъде като един далечен спомен.

Аз от своя страна мисля, да доизкарам зимата в РАЯ. Да ви кажа, той не е чак толкова далеко и не е нужно човек за умира за да стигне до там. Това което трябва да направи е да си купи билет за влака до Каспичан, после да походи малко или  да хване такси. И току виж се е озовал, на онзи запустял, вече път, на разклона за с. Енево, на който пише: Варна 70, София 399, Нови пазар 1.

Истината е, че напоследък се чувствам изморена. Изпаднала съм в цикъл , както Ваня забеляза и подобно на стара баба въртя една и съща плоча: кексчета – хляб – кексчета – хляб. Надявам се тази „ваканция“, да ми донесе нов прочит на гозбите и да успея да постна и други различни неща. Стискайте ми палци. Между другото постът се казва Есенна, защото съм в есенно – любовно настроение, провокирано от това тук и защото кексчетата, които ще ви представя днес са с тиква – типичен есенен продукт. Обаче не се обезкуражавайте, тиква все още се продава по пазарищата. 😉

Шоколадови кексчета с тиква и глазура от маскарпоне – тиква – портокалови корички, адаптирано от Good Life Eats

  • 1 1/2 ч. ч. брашно
  • 2 с. л. какао
  • 2 ч. л. бакплувер
  • 3/4 ч. ч. мляко
  • 3 ванилийки
  • 1 капсула есенция ром
  • 1 ч. ч. тиквено пюре + 2 с. л. (около 300 гр. сварена тиква)
  • 150 гр. меко масло
  • 1ч. ч. захар
  • 3 яйца

Приготвяне:

  • Маслото се разбива със захарта, до получаване на лека смес.
  • Едно по едно се добавят яйцата, като купата в която се разбиват се обира редовно от пръските.
  • В отделна купа се смесват брашното, ванилията, бакплувера, какаото.
  • Към маслената смес се добавя на 3 порции брашното като се редува със смес  млякото + тиквата (прибавя се на 2 порции). Накрая се добавя и капсулата ром.
  • Кексчетата се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна около 25 – 20 мин.

Глазура от маскарпоне – тиква – портокалови корички

  • 100 мл. сладкарска сметана
  • 2 с. л. тиквено пюре
  • настърганата кора на 1 лимон
  • 1 ч. ч. маскарпоне
  • 1 ч. ч. пудра захар
  • ванилийка

Приготвяне:

  1. Разбийте сладкарската сметана.
  2. Разбийте всички останали продукти до получаване на крем.
  3. Смесете т.1 и т.2! 🙂
  4. Шприцовайте върху ексчетата!
И преди да ви пожелая добър апетит искам да обява стартирането на проект, наречен 100 вида сладки, в който се надавам всички вие да вземете участие, в рамките от Веднага до Велик ден! Идеята ми е да съберем различни ваши рецепти за сладки, любими разбира се. Не е задължително да сте ги пробвали, може просто рецептата да ви е харесала или впечатлила с нещо. Можете да пишете рецептите във фейса или тук под тази тема! Аз ще ги правя, снимам и след това обобщавам на 10 рецепти в 10 публикации. Дали можем да се спарвим?! Надявам се да се получи нещо! 🙂 Това, че съм в Рая не означава, че няма да имам интернет и няма да съм активна, а просто, че ще имам повече време! 🙂 Пък и така можем да сме си от взаимна полза.

Добър апетит! 🙂

Advertisements