Билини

Posted on март 29, 2011

6



Ето, че след почти цял месец странстване, с Верито най – накрая се прибрахме у дома! И да си призная изкарахме си много добре. Спахме в едно легло 🙂 готвихме, снимахме, ходихме по гости, идваха ни нагости. А да, четохме Ана Каренина и Зоната, надебеляхме, пораснахме с още 1 месец. Верито падна за първи път, за щастие без особенни последици – само нослето леко се пообели.  Общо взето бяхме щастливи и безгрижни! Не, че сега не сме, ама…

Както и да е първата публикация след затишието ще е за едни билинки. Да имат странно име, ама иначе са си палачинки, нищо че ми се сториха по – вкусни! Това сигурно ще да е защото леля ги приготви. Апропо, едно време бях сигурна, че тя има нещо общо с Пипи Дългото Чорапче, защото е голям майстор на палачинките. Аз с възхита гледах как ги пече и обръща в тигана с подмятания. Жалко, че не усвои номера да ги мята направо завити със сиренце на масата!

Билините на Леля

  • 2 яйца
  • 2 с. л.  масло
  • щипка сол
  • 1/2 с. л. захар
  • 500 мл. мляко
  • 15 г.  мая
  • 2 ч. ч.  брашно

Приготвяне:

  1. Маятя се разтваря в половината мляко.Смесва се с брашното и се осавя да втаса.
  2. В останалото мляко се разбиват маслото, солта, захарта и жълтъците.
  3. Прибавят се към  втасалото  тесто  и пак  се оставя да втасва.
  4. Накрая се прибавят разбитите на сняг белтъци.
  5. Пържи се като палачинка.

Билините са нещо кто палачинки. Получават се с дупки и са много мекички и вкусни. Сервират се, кой каткто му е кеф. Аз лично ги обожавам със сиренце! Хайде да не се повтарям.

Да ви е сладко! 🙂


Advertisements
С прикачен етикет: ,