Шоколадов хляб с червени боровинки

Posted on април 7, 2011

7



Шоколадовият ми хляб ще ви очарова! Ще завладее сетивата ви, ще изкара на повърхността, дълбоко заровени мисли и чувства. Първата хапка може би ще ви се стори съвсем обикновенна, „нищо особенно“. Обаче точно в този момент ще попаднете на парченце топящ се шоколад, което е готово да избухне върху небцето ви. Почакайте има и още…леко кисел дъх на горска свежест, която се разнася по тялото ви, чак до края на кутретата. Да, това са боровинките. Добавете и малко пресни ягоди, резен масло и чаша портокалов сок. Това е най – вероятно вашата мечтана закуска.

Това не е кекс, а хляб в буквалният смисъл на думата. За да го приготвите ще ви е нужна известна доза търпение и най – добрият черен шоколад, който сте опитвали. Няма да ви казвам, кой е той, защото това си е вашият шоколадов хляб. Лично моят, макар и малко прегорял, е направен с Милка.

Дозата за хляба е доста голяма, но лесно може да бъде намалена или увеличена  с половина.

Шоколадов хляб с червени боровинки, адаптиран от Artisan Bread in  Five Minutes a Day

  • 120 гр, от любимият ви черен шоколад
  • 1/2 ч. ч. меко краве масло
  • 1 3/4 ч. ч. топла водичка
  • 1 1/2 с. л. суха мая
  • 1 1/2 с. л. сол
  • 4 яйца, леко разбити
  • 2/3 ч. ч. захар
  • 5 1/2 ч. ч. брашно
  • 1 ч. ч. какао
  • 180 гр. ситно нарязан шоколад, отново от любимият ви черен шоколад
  • 150 гр. сушени червени боровинки
  • Масло или олио за намазняване на формата

Приготвяне:

  1. Направете ганаш, като на водна баня разтопите 120 гр. шоколад и краве масло. Разбъркайте го добре и го оставете настрана.
  2. В голяма купа смесете яйцата, солта, маята, водата и захарта. Разбийте леко с миксер.
  3. Добавете брашното и какаото и разбийте с миксер докато всичко се инкорпорира добре.
  4. Накрая добавете ганаша, натрошения шоколад и боровинките. Отново с миксера омесете добре.
  5. Покрийте тестото и го оставете да втаса на стайна температура за около 2 часа – да удвои обема си най – малко 2 пъти.
  6. Тестото може да се използва веднага след първоначалното втасване, но е по – лесно да се работи с него ако престои в хладилника. Тестото може да се съхранява в хладилник в добре затворен контейнер (купа) без достъп на въздух,  за 5 дена. Също така може да бъде замразено за 4 седмици. В този случай трябва да го размразите 24 часа преди употреба.
  7. В деня на печене, покрийте формата с хартия за печене и я намаслете добре. С мокри ръце вземете част от тестото и бързо го оформете на топка или правоъгълник. Ако е необходимо използвайте брашно.  Поставете го в подготвената форма.
  8. Оставете хляба да втаса час и 40 мин (само 40 мин, ако използвате тестото веднага). Намажете го с разбито яйце.
  9. Изпечете хляба в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 20 мин.

Хлябът може да бъде поднесен с пресни плодове или със сладко от череши и масло. Може да се консумира и просто така. Всичко зависи от вас.

Добър апетит! 🙂

Advertisements