Великденско Панетоне

Posted on април 19, 2011

20



Какво е храната за нас?! Какво е за мен! Открих една дума – любов. И сега ще ви представя новата си любов – панетоне. Новото изкушение в страстната седмица! Не му се съпротивлявайте, а оставете сетивата ви да говорят, отдайте му се!

Панетоне е италиански хляб с произход от Милано. Всяка година за Коледа италианските пекари изпичат около 117 милиона панетонета, от което печелят около 579 милиона евро. Произхожда от древен Рим, но в сегашният си вид, кръгъл и висок сладък хляб, се заражда през 20 век. През 1919 Angelo Motta, зпочва производствато наподобен хляб. Той му дава издължената структура и трите втасвания, като те са отнемали около 20 часа. Скоро след това рецептата била адаптирана от Gioacchino Alemagna, който му дава името. Всъщност конкуренцията между двамата прави хляба толкова известен и широко достъпен за масите.

Около панетоне се въртят и любовна история и история за празненства, ама аз мисля да ви ги спестя. Можете да ги прочетете в уикипедия. Рецептата е по идея на  Ема, във връзка с проектът „100 вида сладки“  и е адаптирана от списание Меню. Реших да го кръстя великденско, защото го приготвям за празника, а и този тип печива са си традиционни за нас. Трябва да отбележа обаче, че може да се съхранява закратко и по – добре е да се яде веднага. Наличието на сметана и плодове го предполагат. Въпреки това не се отказвайте, ще бъдете възхитени отнего! 🙂 На мен идеално ми пасва на селско – замеделското настроение, което ме е обзело напоследък и пак се замечтах за Верандата насред полето! Това обаче е друга история.

Великденско Панетоне, адаптирано от списание Меню

  • 400 гр. бяло брашно
  • 100 – 150 гр. бяло брашно за допълнителното месене
  • 15 гр. прясна мая
  • 150 гр. краве масло
  • 120 мл. прясно мляко
  • 2 яйца
  • 2 жълтъка
  • 6 с. л.  захар
  • 1/2 ч. л. сол
  • 100 гр. светли стафиди
  • 100 гр. сушени ягоди
  • 50 гр. червени боровинки
  • 100 гр. микс орехи и бадеми, ситно нарязани
  • 2 с. л. масло, за намазване на формата за печене

За соса:

  • 150 гр. заквасена сметана
  • 100 гр. бял шоколад
  • 50 гр. ягодов конфитюр
  • 200 гр. пресни ягоди

Приготвяне:

  1. Брашното се пресява и в средата се прави кладенче. Добавя се солта. В половината от затопленото мляко се прибавя маята, разтваря се и се изсипва в кладенчето. Добавят се яйцата и другата половина от млякото.
  2. От сместа се замесва гъста каша, която се оставя да втаса около 30 мин.
  3. Добавят се жълтъците размесени със захарта, а след тях и маслото и се омесва тесто. До измесва се върху набрашнен плот, до гладка и не лепнеща текстура.
  4. Тестото се оставя в дълбока намазнена купа, покрива се в фолио и се оставя натопло да втаса 2 часа или докато удвои обема си.
  5. Изважда се върху плот, добавят се ядките сушените плодове и се меси около 5 мин.
  6. 20 – 24 см форма за печене се покрива с хартия, намазнява се. Около нея се прави борд, който да излиза поне 7 см от формата. Тестото се слага в така приготвената форма и се оставя да втаса 1 час на стайна температура.
  7. Преди печене се прорязва на кръст и се намазва с масло. Пече се в предварително загрята на 190 градуса фурна за около 20 мин, след това температурата се намалява (180), отново се намазва с масло и се пече още 25 мин.
  8. Оставя се да истине във формата, а след това и върху решетка.
  9. Соса се приготвя като шоколада се смеси със сметаната и се загрее до като шоколада се стопи. Със стопеният сос се полива изстиналият хляб.
  10. Конфитюрът се загрява и претрива. Слага се във фунийка и се шприцова върху белият сос.
  11. Отгоре се подреждат нарязани на половинки ягоди

Накрая остана само размазаната от удоволствие чиния! 🙂 Аз отивам за още едно парче, а вие запретвайте ръкави! 🙂 Добър апетит

Advertisements