Разни козунаци и безмлечен ягодов шейк

Posted on април 22, 2011

10



Ясно е, че предвеликденското настроение ни тресе яко и че всички сме на козуначена вълна! Апропо, видяхте ли козунака на Ваня? Човек може само да и завижда! 🙂 Благородно де! Исках да кажа, че днеска съвсем случайно прочетох в една статия, че ако искаш козунака ти да е добре омесен,  разделяш тестото на порции, увиваш го в найлонови торбички и го пускаш на една центрофуга в пералнята на около 500 оборота. 🙂  Супер смешно ми стана, щото си помислих ами ‘кво става ако торбичката се скъса?! Хахаха 🙂

Аз подходих май малко не сериозно към козунаците. И вместо да почета малко повече, аз реших в най общи линии, че не могат да ми се опрат. ‘Щото нали разбирате аз толкова хляб съм измесила, та едни козунаци ли ще ме съборят! 😀 Е опряха ми се и не тестото и измесването, а оформянето. Ама ще ги изядем и грозни, нали? 🙂

Общо взето месенето на козунак с прохождащ разбойник си е доста екстремно преживяване. Първо трябва да се обезопаси кухнята – коша за боклу в банята, всички прахове за пране скрити, колкото се може по – на високо, стъклената и порцеланова посуда, както и капаците на тенджерите изместени от изначалното им място. След това е по – добре да го убедиш, че не правиш нищо интересно на масата и ах колко забавно е да удряш с някоя тенджера по плочките!  А забравих да кажа, че супер интересните уреди като пералня и микровълнова трябва да са запечтани иначе почва едно лудо отваряне и затваряне докато не им се изкъртят вратичките. И това не е всичко, багабонтката Вяра се опитваше всячаски да ме излъже и да си открадне сурово тесто от масата, което се оказа супер вкусно. Ако тука някъде не ви се строшат нервите следва рецептата, а това отгоре е въпросният ягодов шейк! 🙂

Традициони козунаци, адаптирано от блога на Буба 🙂

  • 1кг брашно + 1-2 ч.ч. за доомесване
  • 40 гр прясна мая
  • 6 яйца
  • 500 мл прясно мляко
  • 200 мл олио
  • 300 гр захар
  • 1 ч.ч. стафиди
  • капсула ванилия и ром
  • червени боровинки, ореги, сушени ягоди, мармалад от ягоди, пресни ягоди

Приготвяне

  1. Разтворете маята (в дълбока купа) в  1 ч. ч. прясно мляко (леко затоплено), добавете лъжица захар и малко брашно, докато сместа стане гъста като боза. Покрийте сместа с кърпа и оставете настрана да втаса около 30 мин.
  2. В дълбока купа пресейте брашното поне 3 пъти. Пресяването на брашното спомага за инкорпорирането на въздук и по лесното втасване на тестото след това.
  3. Разбийте яйцата и захарта на пяна, добавете млякото и олиото.
  4. В брашното направете кладенче и в него изсипете втасалата мая, след това яцата и измесете меко, еластично и гладко тесто.
  5. Намаслете дълбока купа, сложете тестото в нея и оставете на топло да втаса докато удвои обема си 2 пъти.

Така приключват 1 – вите 2 втасвания.

  1. Изсипете тестото върху добре набрашнен плод и го измествате още веднъж. Отново го оставяте на топло и закрито да втаса още 1 час.
  2. През това реме подгответе, ядките и плодовете. Покрийте 3 тави с хартия за печене или ги намаслете и набрашнете добре.
  3. Върху намазнен плот изсипете тестото, разделете го на 3 равни части. Тук е момента да го измесите със сушени плодове и ядки, ако решите да слагате.  Оформете ги последователно и ги поставете в тавите. Кака да ги оформите вижте при Ема и Надето.
  4. Оставете ги да се надигнат. След като това стане, намажете ги с жълтък и поръсете обилно с кристална захар. Изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Наблюдавайте ги! Ако отгоре започне да прегаря ги покрийте с алуминиево фолио или намалете фурната. Общо взето правилото е по – дълъг период на печене, по ниска температура.

При мен, кифичките са с аромат на ром, с пълнеж от ягодово сладко и едро смлени орехи. Другият козунак е ванилов, със сушени червени боровинки и ягодки. И третият ми е без нищо! 🙂

И понеже хляба си върви с нещо за пиене ви предлагам един ягодов шейк  без мляко.

Безмлечн ягодов шейк

  • 200 гр. сурови бадеми
  • 1 лимон
  • 800 мл. вода
  • 250 гр пресни ягодки
  • захар или друг подсладител

Приготвяне:

  1. Накиснете бадемите във вода за около 12 часа. След това я изсипете измийте ги и ги смелете в пасатор.
  2. Добавете водата и разбъркайте. Прецедете млякото през муселинов плат.
  3. Пасирайте ягодите, добавете им сок от 1 лимон и смесете течността с бадемовото мляко. Подсладете.
  4. Сервирайте охладено или с бучки лед

Това беше моят рапорт за козуначените ми мистерии и приключения. Ще се видим чак след седмица, а може би и повече. За жалост няма да имам фотоапарат, а едва ли великденският  заек ще ми  донесе. И все пак ако намеря някакъв начин ще рапортувам великденските яйца и сладки! Ако ли не ще използвам времето най –  рационално в шляене с приятелки по моловете и из парковете! 🙂

Весели празници и добър апетит! 🙂

П. П. Днес е Деня на Земята. Честит празник и прегръдки! 🙂

Advertisements