Рошаво ягодово сорбе

Posted on юни 18, 2011

4Официално сезонът в урбан градинката (на терасата ми) вече е открит. Въпреки някои поражения, които претърпя – мащерката не покара, едно „циганче“ изсъхна, заедно с няколко стръка розмарин. Дано поне единственият, който ми е останал да се хване в крайна сметка. Обаче имам цяло сандъче с цветя, които си цъфтят, просто ей така. Имам 1 сандъче салвия и много, ама много босилек и цяла кофа с мента.

Тази година реших да се съсредоточа само върху подправките и цветята. Това обаче което ме натъжава леко е, че замнавам поне за 1 месец, а от там евентуално и на море. И от там може да се окаже, че ще се върна чак септември и балконската ми градинка може съвсем да изсъхне. Осен това няма да я видя в разцвета и!

На всичкото отгоре съм на диета! Която ще продължи и юли. Мислех си какъв по – добър десерт, когато си на диета, от сорбето. Трябва да призная, че бях твърде скептична, но то се оказа толкова добро, че не можах да се въздържа и си похапнах бая. Сега мисля и за други видове. Понеже сладоледа не ми се фитва в диетата, мисля че сорбето е най – добрата алтернатива. Въпреки, че с тази захар дето се слага не е много диетично!

Нарекох го рошаво, защото покрих топките с шоколад, който не стана точно гладък. Отгоре поръсих с малко мед и мента! Искам следващият път да опитам със сок от агаве, вместо захар или може би със стевия, въпреки, че тя може да има въздействие върху цвета.

Последно, толкова много снимки направих не е истина. Предлагам ви да разгледате някои от тях във facebook или във flicker.

Рошаво ягодово сорбе

 • 300 ягоди, добре почистени
 • 1 ч. ч. захар (1 ч. ч. = 180 мл)
 • 1 ч. ч. вода
 • 200 гр тъмен шоколад
 • мед
 • листа мента

Приготвяне

 1. Ягодите се замразяват за 24 часа. Може да се използват и готови замразени.
 2. Замразените плодове се пасират добре.
 3. Към тях се прибавят захарта и водата и се размесват добре.
 4. Сместа се оставя отново в камерата да стегне.
 5. Шоколадът се разтопява на водна баня.
 6. С лъжица за сладолед се загребва от ягодовата смес и топката се овалва бързо в шоколада. Връща се в камерата за кратко, за да стегне.
 7. Преди да сервирате, можете да оставите на стайна температура за да се отпусне шоколада или просто да не го слагате в камерата а в хладилника. Така ще имате размекната сърцевина. Поръсвате с малко мед и декорирате с листа мента.

Сега по – лесно можем да посрещнем жегите! Нали?! 😉