Солени кексчета със сирене, босилек и домати

Posted on юни 20, 2011

6



Преди около година се запознах с една много яка мацка Поли – истинско кулинарно вдъхновение. Искрено съжалявам, че срещите ни са толкова рядко и толкова кратко и всеки гледа набързо да изговори какво е видял, какво е направил или какво ще прави. Накрая остава само спомена! 🙂 Та Поли веднъж ми каза, че търсела рецепта за солен кекс, който обаче да не стоял като тескав, което според нея било от киселото мляко.

Поли, ако четеш, искам да ти кажа, че това е твоята рецепта. Която пък на мен идеално ми се връзва с наличието на пресен босилек в нея. Аз много съжалявах, че няма да мога да го използвам това лято, а той е толкова много в моята урбан градинка. Ето сега му намерих цаката! 😉 Нещо което не съобразих, обаче е да нарежа доматите на малки парчета, което според мен би бил по – красивият вариант. Могат също да се използват чери доматчета, както е в оригиналната рецепта.

Солени кексчета със сирене, босилек и домати адаптирано от Ossigeno

  • 3 яйца
  • 2/3 ч. ч. прясно мляко (1 ч. ч. = 180 мл)
  • 1/3 ч. ч. олио
  • 1.2 ч. л. сол
  • 1 пакетче бакплувер
  • 9 с. л. брашно
  • 300 гр. сирене
  • 1 голям домат
  • около 10 листа босилек

Приготвяне

  1. Домата се нарязва на парченца, посолява се леко и се оставя да се изцеди.
  2. В купа леко се разбиват яйцата. Към тях се добавя олиото и млякото.
  3. В друга купа се смесват пресятото брашно, бакпулвера и солта.
  4. Сухите съставки се прибавят към течните и се разбърква леко, с дървена лъжица.
  5. Прибавят се сиренето и босилека. Разбърква се леко.
  6. Сместа се разпределя между 12 формички за мъфини.
  7. В центъра на всяка смес се слага по резен домат.
  8. Кексчетата се пекат в предварително загряна на 200 градуса фурна за около 20 мин. или до готовност.

Кексчетата са повече от вкусни, направо прекрасни, а на всичкото отгоре лесни и бързи. Ако можете да се въздържите, изчакайте ги да изстинат преди консумация. Ако ли не, можете да забъркате 2-ра доза!

Добър апетит! 🙂

Advertisements