Пица с блат от елда и пресни подправки

Posted on юни 25, 2011

3



От доста дълго време обмислям да си направя пица, но времето постоянно беше хубаво и аз все бях навън по разбитите софийски площадки. Ето днеска, че загърмя и затрещя и въпреки, че ми е белтъчен ден, реших да си направя пица, с възможно най тънката кора, която на всичкото отгоре да не съдържа само брашно от пшеница.

Така стигнах до извода, че пицата трябва да е с брашно от елда. Освен това исках да съдържа свежи подправки от градината и разбира се известно количество белтъчини з днешният ден, които се състоят в пушено месо и яйца.

Пица с блат от елда и пресни подправки

Тесто за  4 порции пица х 28 см

  • 450 гр. брашно (смес елда и тип 500)
  • 2 ч. л. захар
  • 1 и 1/3 ч. л. сол
  • 7 гр. суха мая
  • 1 1/2 с. л. зехтин
  • 1 1/4 ч. ч хладка вода (1 ч. ч. = 180 мл)

Приготвяне:

  1. Брашното се пресява в дълбока купа.
  2. В средата се прави кладенче, в което се изсипват всички съставки.
  3. Замесва се тесто.
  4. Тестото се доомесва върху набрашнен плод до гладко и елстично.
  5. Оставя се в намазнена купа за да втаса около 1 час или до като удвои обема си.

Тестото може да се използва ведна, за пици с плънка по желание, включително и калцоне. Обаче може да се остави да втасва в хладилника. За тази цел покрийте купата с фолио за свежо съхранение. По този начин тестото може да издържи 3 дена.  Можете и да го замразите за около месец. В този случай го извадете поне 4 часа преди употреба от камерата!

Пълнежа за 1 пица

  • 1/2 – 1 главалък, нарязан на шайби
  • 1 сварено яйце
  • 200 гр мариновани гъби
  • 1 домат
  • листа пресен босилек
  • 1/3 връзка магданоз
  • 50 гр пармезан или кашкавал
  • 50 гр пушен свински бут, нарязан на тънки филии
  • едрозърнеста горчица
  • маслинки

Приготвяне

  1. Тестото се разточва на тънка кора, поставя се в добре намазнена тава, като отстрани се оставя малък борд. Излишното се добавя към остатъка от тестото.
  2. Кората се намазва с едрозърнеста горчица.
  3. Домата се нарязва на малки кубчета, смесва се с пресните подправки и се оставя да се изцеди около 30 ми. Може да се направи докато тестото втасва.
  4. Върху блата се подреждат лука, гъбите, месото, доматките, накрая настърган пармезан и маслини.
  5. Пече се в предварително загрята на 220 градуса фурна.

Последна бележка, която искам да направя е, че аз мога да изям само 2 парчета от тази пица, което означава за вечеря 1. Което пък означава, че тестото ни е прекалено много! Предполагам мога да опека хляб от остатъка! :)))

Добър апетит и до скоро! Аз отивам да разтребвам кухнята, а след това необезпокоявана да пия кафе! Е надявам се на последното! :)))