Торта Фуфу, рожден ден и прощъпулник

Posted on август 15, 2011

6-Кой път да поема от тук?- попита Алиса. -Зависи къде искаш да стигнеш- отговори Усмихващият се котарак. -Няма значение – отвърна Алиса. -Товага няма значение и кой път ще поемеш- усмихна се загадъчно Котаракът. „Алиса в страната на чудесата“


Докато направя тази торта минах през много идеи. Винаги съм искала черно бяла торта, но исках и морска торта и шарена, нежно розова торта. И каква ли още не! Накрая идеята се избистри и пак стигнах до първоначалната концепция черно и бяло. Семпло, класика. Отражение на простата човешка действителност, постоянното лутане между доброто и злото, между правилното и неправилното, желанието и безхаберието, между тук и там. Докато правех тортата много тежки мисли ме бяха налегнали, за кръстопътя на който се намирам, за нищото което ме е обзело, за липсата на време, за отговорността да си родител в тази държава. Обаче ще спра до тук, защото не искам да ви тормозя с черните си мисли и от цялата работа бих искала да остане топлината, свежестта и сиянието на бялото. Радост!

То било много хубаво човек да си празнува рожденият ден! Супер доволна съм, че го направих най – накрая. Макар, че не беше безпаметно напиване, пак беше хубаво. Или на мен така ми се стори.
Отначало си мислех, че няма кой да поканя, а в последствие се оказа, че за жалост трябва да редуцирам гостите! Искам да се извиня на всички останали приятели, които не можаха да дойдат и да опитат от черно бялата ми торта. Тази година се убедих, че човек може да среща много приятни хора и не зависимо от възрастта и дистанцията може да ги нарича свои приятели. И при това да няма условия, да не поставя изисквания, да избягва очакванията и просто да бъде приятел. Възможно ли е?! На тази възраст мисля, че да!

Торта в последствие реших да я кръстя Фуфу, защото много ми заприлича на цветята на Ателие Фуфу. И след като мацката се съгласи ето на, кръстих си я  Фуфу. Тази черно бяла принцеса е с жълти, ванилови блатове и крем от масло. Много масло, белтъци, захар и ванилия. По средата за допълване на вкуса има банани. С малки забележки, мисля, че се справих добре.


Торта Фуфу, рецептата е адаптирана от книгата Confetti Cakes for Kids

За блатовете:

 • 330 гр. брашно
 • 5 гр. бакплувер
 • 170 гр. масло
 • 300 гр. кристална захар
 • 1 бр. ванилия на капсули
 • 4 яйца
 • 180 мл. мляко

За ваниловият крема:

 • 450 гр. захар
 • 300 гр белтъци, или около 8 яйца, на стайна температура
 • 425 гр. меко масло
 • 2 капсули ванилия


Приготвяне на блатовете:

 1. Брашното се пресява в купа и се смесва с бакплувера.
 2. Маслото се разбива със захарта до получаване на въздушен крем. Използва се миксер на висока степен.
 3. Миксера се превключва на най – ниската степен и едно по едно се прибавят яйцата до пълното им инкорпориране в сместа.
 4. На три части се прибавят брашното и млякото (брашно – мляко – брашно), като отново се бие на ниска скорост.
 5. Накрая се прибавя ванилията и сместа се разбива до пълното и „адсорбиране“.
 6. Не забравяйте редовно да обирате стените на купата.
 7. Сместа се изсипва в 24 см форма за печене.
 8. Блата се пече 30 – 40 мин на 180 градуса, в предварително загряна фурна или докато клечка за зъби забита в средата на блата излезе суха.
 9. След изпичане оставете формата да се охлади за около 20 мин и тогава с помощта на нож, прокаран по ръба и извадете блата и го оставете да изстине напълно за 24 часа.

Приготвяне на крема:

 1. В метален съд, смесете белтъците и захарта. Поставете съда на водна баня и го загрейте колкото се може повече, така че захарта да се разтвори, а белтъците да не се пресекат. Бъркайте постоянно с дървена лъжица.
 2. С миксер включен на висока скорост разбийте сместа на твърд крем, докато се охлади.
 3. Сменете бъркалките с тези за месене. Нарежете маслото на малки парчета.
 4. При постоянно разбиване на ниска скорост, прибавяйте по няколко парченца масло до пълното му инкорпориране.
 5. Накрая прибавете ванилията и разбийте леко.
 6. Крема може да се използва веднага или да се съхранява в хладилник до 3 дена. След като го извадите от хладилника ако е необходимо го разбийте наново.

Сглобяване на тортата:

 1. Разрежете блата на 4 равни части.
 2. Върху подложката редете блат, крем, резени банани и пак, като накрая завършите с пласт крем така, че тортата да изглежда колкото се може по  равна.
 3. Оставя се в хладилника да се стегне 24 часа.
 4. Тортата се измазва със същият крем и пак се оставя да стегне.
 5. Накрая се декорира. Аз съм я декорирала с готова моделираща маса, която мога да кажа е далеч по лесна за употреба от домашния фондан.

И тъй като не може да става дума само за мен и празника ако е споделен е най – добре, със Стефан решихме, че ще е супер яко да направим и прощъпулник на Вяра. За целта омесихме една скромна питка, която представлява стъпки в цветята. Питката е Болярска. Аз толкова съм се влюбила в нея, че не мога и да си помисля да заменя рецептата с някоя друга.

Бяхме нарекли предметите:

 • Чук – за инженер ;))))
 • Апарат за кръвно налягане, който е по – добре да не пипа ‘щото и без друго е много скъп, пък и аз съм местния „фелдшер“ на блока – за да стане лекар
 • Книга – за да стане писател
 • Четка за рисуване – за да стане художник
 • Една малка флейтичка – за да стане музикант
 • Топка – за да е спортист
 • Тел за разбиване на яйца – за да стане ШЕФ
 • Клавиатура – да стане нещо с компютри
 • Елка – за да стане счетоводител
 • Пари – за да стане милионер.

Е, Вяра не иска да става милионер и се хвана да чопли питката в мига, в който я видя. Някой беше сложил и един телефон и след питката тя се хвана за него, обаче веднага размисли и грабна флейтичката. Може би анестезиологичната сестра Роси, която беше на раждането на Вяра ще се окаже права и наистина ще слушаме за световно известната Вяра Станчева! хахаха :)))

Едно е истина. Искам детето ми само да избере какво да бъде в този живот. От мен само се иска да осигуря възможност да опита от всичко! Дано живота да я поведе по пътеки с цветя, към златистите брегове на щастието!

Advertisements