Супа и хляб за малки и големи

Posted on август 22, 2011

6



Преди години една приятелка ми каза, че разбираш, че имаш дете едва когато краката ти започнат да залепват за пода. Е ние май я достигнахме тази фаза! 🙂 Сещам се и за друг лаф, свързан с децата – „Да искаш да имаш дете е като да искаш да си татуираш лицето. Трябва да си абсолютно сигурен“. От филма, който много ме впечатли – Eat PrayLove

Всичко това ми изскочи в ума докато пъхтейки, носех спящата Вяра по Вазовата еко пътека. Беше ужасно да носиш по баира 12 кг спяща торба с картофи. Имах чувство, че всичките ми неволи и тревоги тежести и т.н. през деня са се събрали на едно място за 1 час. Сърцето ми биеше толкова лудо, че чак обувките ми се скъсаха. И все пак, ако трябва да повторя, на някоя друга еко пътека, не бих отказала.

Вяра се събуди на върха и после измина почти цялото разстояние пеша и дори беше много въодушевена. Събира камъни, цветя, пеперуди. Изкъпа се набързо на една чешмичка, по въргаля се по надолнището и през цялото време не престана да се радва, да се смее и да ни обяснява нещо на бебешки. Усилията си заслужаваха и все пак трябва да си абсолютно убеден, че искаш да отидеш или поне да не знаеш какво те очаква. 😉

На другият ден си направихме тази невероятна супа от камби, която ще ви очарова и надявам се да ви вдъхнови. Супер лесна е и най – важното не е особено калорична, може да се сервира топла и студена с лъжица кисело мляко. А за тези, които искат нещо по така направихме чеснов хляб (по рецепта на Йоли за лучено хлебче). Той по своята същност, трябваше да е лучен ала Стефан не обича лук.  Така на бързо скалъпихме едно меню, за всекиго по нещо без много усилия и във времето, което Вяра подремва на обяд.

Супа от Камби. Рецептата е адаптирана от книгата на Невяна Кънчева – Готварските техники и умения

  • 250 гр. изчистени и нарязани на лентички червени камби
  • 1 глава лук нарязан на парченца
  • 3 скилитки чесън, накълцан
  • 1 и 1/2 ч. ч. доматено пюре
  • 500 мл зеленчуков бульон, който може да бъде заменен с бульонче Маги и вода
  • 1 люта чушка, ако ще храните само възрастни иначе пропускаме
  • сол и черен пипер
  • 3 с. л. олио/зехтин
  • захар и малко сода, за тези които не обичат кисело
  • 5 – 6 листа босилек, нарязан и още малко за украса

Приготвяне:

  1. Смесете всички продукти в тенджера, без подправките.
  2. Поставете го на котлона и оставете да ври, докато камбите се сварят.
  3. Махнете от котлона и добавете подправките и сол.
  4. Добавете захарта и содата и разбъркайте.
  5. Оставете леко да изстине и пасирайте.
  6. Прецедете сместа през цедка, така ще отстраните неприятните люспи на камбите.
  7. Поставете отново на котлона и оставете да заври.
  8. Преди сервиране украсете с листа босилек. Ако я сервирате студена добавете лъжица кисело мляко.

Според мен супичката много си отива с чеснов хляб. И понеже все гледам мацките от „Нашите вкусотийки“ във facebook да приготвят лучено хлебче, реших и аз да се пробвам, ама без лук! 🙂 Извинете ме за снимката, ама само това успях да скатая.

Чесново хлебче, адаптирано от блога на Йоли

  • 1 малко хлебче
  • 300 гр кашкавал
  • 50 гр масло
  • 3 – 4 скилитки чесън, нарязан на ситно
  • сол
  • черен пипер

Приготвяне:

  1. Нарежете хляба на филии, а след това и по дължина.
  2. От алуминиево фолио му направете легло и го поставете в него.
  3. Между образуваните квадрати сложете парчета кашкавал. Винаги може да използвате повече.
  4. Стопете маслото в купа. Добавете чесъна и залейте хляба.
  5. Поръсете със сол и пипер
  6. Печете на 200 градуса, до зачервяване.
  7. Има опасност да го изядете целия! :))))

В заключение ще кажа, че не е лесно с бебе! Харесва ми когато намирам бързи и вкусни рецепти, така че да задоволявам всички кулинарни капризи и това да не ми отнема от времето за разходки или почивка.

Bon Appetit! :)))

Advertisements