Балет, филми и един лек десерт

Posted on септември 5, 2011

7
Балета, не е  просто танц, а изкуство. Хармония между, перфектно тяло, визия и умения, хубава музика, добра хореография. И да не забравяме много труд, адски много труд, усилия във всеки един момент.

Като малка бях зашеметена от балерините, никога не съм искала да ставам една от тях, но нямах нищо против да ги гледам. И сега ми доставят такова удоволствия на духа, каквото не бих могла  да опиша с моят  скромен писателски талант. Изгледала съм доста пиеси и почти всички класически балети. Последното само за протокола.

Харесва ми тази елегантност, мекота, няжност, която има в танца. Грацията на балерината, абсолютният синхрон между движенията и музиката. Обаче сякаш това изкуство се загуби и добре, че беше горката Натали Портман да ни го припомни.

Този филм, Черният Лебед, за някои се оказа прекалено сложен и те го нарекоха скучен. Сложен, защото той показва вътрешната борба на една балерина да изиграе може би една от най – сложните роли, а именно тази на Одета-Одилия в Лебедово езеро. Това е все едно да изиграеш и добрият и лошият във филм спечелил поне 5 оскара. Малко хора могат да разберат усилията на тези жени. Много често ги мислим за малки, крехки, чупливи. Ала те съвсем не са такива. Необходими са голям дух и сила, за да устоиш на всички лишения, усилия, неразбиране и накрая с усмивка да излезеш на сцената,  да се въплътиш в два отделни образа и да направиш  32 фуетета. Същото се отнася и за актрисата, успяла толкова добре да изиграе роля на балерина, без самата тя да е такава. Да покаже и бялото и черното от себе си и от ролята си.

Ето и какво влияние имат възрастните хора върху малките деца. КОгато почнах да харесвам балет бях не повече от 6 годишна. Прекарвах на село много време и там на един черно бял телевизор се взирах до полуда в балерините. Разбира се заедно с маминка и дядо. Дали ако те не бяха ме предразположили и показали и научили за балета и ако те самите не бяха заинтересувани от него, аз щях да го харесам просто ей така. Съмнявам се. Любовта ми към това изкуство и към класическата музика е по – стара от всяка друга любов и страст.

Ето защо и следващият десерт е инспириран от балета. Кръстен е на Анна Павлова,   руска балерина от края на 19-ти и началото на 20-ти век. Едно от най-известните ѝ изпълнения е това на умиращия лебед, танц, създаден специално за нея от балетмайстора М. Фокин по музиката на Сен-Санс. В продължение на 20 години гастролира в Европа, Америка, Нова Зеландия, Австралия и Азия. Ако не сте гледали този спектакъл ви препоръчвам това видео в изпълнение на Мая Плисетская, по това време на 61 години – още едно доказателство, че за възрастта не може да е пречка пред изкуството.

Както и да е Павлова е лек десерт, който представлява целувчен блат, изпълнен с лек крем, най – вече сметанов и съответно плодове. Има хиляди варианти из нета и не по – малко добри рецепти от български автори.

Моят опит е за нискокалорична Павлова. Целувката е намазана с крем Оле на д- р Oetker, който е разбит със сметана, което от своя страна не е май много диетично. Разбира се може да се скипне сметаната, ама тогава крема се разлива  и не е много удачен вариант.

Ниско калорична Павлова с малини и праскови, рецептата е адаптирана от 200 Low Calorie Recipes

 • 3 белтъка
 • 175 гр. кристална захар
 • 250 гр течна сметана
 • 1/2 опаковка Крем Оле Ванилия
 • 200 гр. нектарини
 • малко малинки

Приготвяне:

 1. В суха, чиста купа разбийте белтъците на сняг.
 2. При непрекъснато разбиване добавете 1 с. л. захар. Разбивайте докато тя напълно се разтвори в белтъците. След това добавете следващата и така докато всичката захар се усвои и сместа стане гладка и твърда.
 3. На хартия за печене нарисувайте 20 см кръг. Обърнете хартията от другата страна и я поставете в тава.
 4. Изсипете сместа в кръга, така че в средата да се образува вдлъбнатина.
 5. Изпечете целувченият блат в предварително загрята на 120 градуса фурна за около 1 и 1/2 часа. Имайте в предвид, че той по – скоро трябва да съхне във фурната, а не да се пече.
 6. Оставете блата да изстине, преди да го отлепите от хартията.
 7. Разбийте крема със сметаната и го изсипете във вътрешността на блата. Отгоре подредете плодовете.

Това е един изключително лек и приятен десерт,който освен всичко останало е и лесен и не изисква кой знае какви умения. Пожелавам ви успех и доскоро! :)))

Advertisements