Пълнени тиквички

Posted on октомври 3, 2011

9




Мислех днешното упражнение по писане на есе да е на тема „Жената в днешното време“ – лека феминистка бруталност и с елементи на себе изтъкване.  Обаче после реших, че не искам скандали и съм прекалено уморена, за да обяснявам на някой, колко всъщност съм заета и изтощена. Мисля, че на всички това е ясно, или поне се надявам. И освен всичко съвсем ще изляза от романтично – лиричният контекст на блога с розови перденца на светлолилави точки.

Понеже всички ме питат какво съм сготвила ще ви кажа – пълнени тиквички ала италиана.

Голям скептицизъм ме обзе дали да ги приготвя, ‘щото кака ви, нали разбирате, принципно, не обича тиквички. Ама дадох всикчо от себе си и мисля, че крайният резултат стана доста добър. Та да видим дали ще успея да ви провокирам да се завъртите в кухнята! 😉

Пълнени тиквички, адаптирано от www.ildiariogastronomico.com

  •  4 – 6 тиквички, избирайте внимателно, около среднит размер, по скоро малки и без много наранявания
  • 250 гр. кайма или смляно телешко (по – добрият вариант)
  • 40 гр. пармезан
  • 2 скилитки чесън
  • 1/2 глава лук
  • 50 гр галета / сух хляб
  • 1 яйце
  • 1/2 връзка магданоз
  • сол, черен пипер на вкус
  • 5 – 6 с. л. доматено пюре
  • допълнително магданоз и босилек
  • зехтин


Приготвяне:

  1. Измийте добре тиквичките и изрежете краищата им. Разрежете тиквичките на 2 и издълбайте вътрешността им, така че да се получат тунелчета.
  2. В купата на робота смесете каймата, чесъна, лука, сол, черен пипер, магданоза, яйцето, пармезана, галетата и ги смесете добре. Ако не използвате робот просто нарежете лука, чесъна и магданоза на ситно и след това омесете добре каймата.
  3. Напълнете тиквените тунелчета с каймата.
  4. В дълбок тиган с похлупак загрейте зехтин. Сложете тиквичките в тигана и го похлупете. Редовно ги обръщайте така че да се зачервят от всички страни.
  5. Когато тиквичките омекнат сложете доматеното пюре, разредено с малко вода и го оставете да кипне. Махнете от котлона и поръсете с магданоз и босилек.

Ех, дано да ви се харесат тези тиквички поне на 10 % 🙂

Добър апетит и до скоро! 🙂

Advertisements