Тиквен чийзкейк с карамелен сос

Posted on октомври 22, 2011

5




Днес е чисто есенно време. Скоро не съм гледала прогнозата, защото реших, че ще оставя на майката природа да ме изненада. Е днес тя го направи. Обаче си заслужава, човек да се облече дебело и да се паркира на някоя пейка в парка за да гледа листопада. Ние тази сутрин с Вяра, макар и не в парка, го наблюдавахме и бяхме толкова очаровани.

Вятъра, ах този вятър, обгърнал малките им крехки телца ги понася нанякъде. Издига ги нагоре, после надолу. Тези, които вече са паднали на земята закипяват, подскачат. Ние слуша ме как му викат: „Вземи ме, вземи ме….!“ Други пък лист, сякаш на инат и на пук, тропат с крачета, не искат да пожълтяват. Зеленото е любимият им цвят. Може би един от моите.

Точно в унисон с жълто – червеният листопад е и днешната ми рецепта – тиквен чийзкейк. С аромат на Коледа, но с весел есенен цвят. Идеален за сутрешна закуска или за компания на  следобедното кафе. На мен ми хареса, че успях да го приготвя вечерта, така изненадата на сутринта беше голяма! Закуска в леглото?! Сега е идеалното време за това!

Тиквен чийзкейк с карамелен сос адаптирано от тук.

За кората:

  • 220 гр натрошени бисквити
  • 100 гр масло
  • 1 с. л. какао
  • 1 ч. л. прясно настъргано индийско орехче

За чийзкейка

  • 500 гр крем сирене
  • 200 гр тръстикова захар
  • 500 гр тиквено пюре, което се получава от около 700 гр тиква, която се сварява и пасира
  • 3 яйца
  • 2 капсули ванилия
  • 1 ч. л. канела
  • 1 ч. л. прясно настъргано индийско орехче

За соса от карамел

  • 100 гр бяла захар
  • 100 гр тръстикова захар
  • 30 гр масло
  • 200 мл сладкарска сметана
  • 1 капсула ванилия
  • щипка морска сол
  • едро смлени орехи за поръсване

Приготвяне:

  1. Пригответе 24 см форма за торти, като намажете леко страните и с мазнина, покриете дъното с форма за печете, а отвън я облепите с фолио. Облепянето с фолио е важно, понеже кейка се пече на водна баня.
  2. В купа смесете всички продукти за кората и ги размесете добре, докато се получи еднородна смес. След това я разпределете равномерно във формата за печене, като отстрани оставяте ръбче. Оставете кората в хладилника за да стегне.
  3. В друга купа смесете крем сиренето и захарта. Разбийте ги с миксер до получаване на кремообразна смес.
  4. 1 по 1 добавете яйцата, като след всяко разбивате по 2 мин.
  5. Добавете тиквеното пюре и пак разбийте 2 мин.
  6. Накрая добавете подправките и ванилията и отново разбийте 2 мин.
  7. Изсипете сместа във формата за печене.
  8. Формата я сложете в по голяма тава, която ще напълните с 1 л вода. !!!!Внимавайте, да не мине вода под фолиото и да се навлажни кората!!!!
  9. Печете около 1 час и половина.

Приготвяне на соса:

  1. В тиган (тефлонов) загрейте сместа, като размесвате постоянно, за да осигурите равномерна температура навсякъде.
  2. В момента, който захарта почне да се топи, спрете разбъркването. Разбърквате само като разклащате тигана, в кръг.
  3. Карамела е готов, когато придобие цвят на тъмен кехлибар.
  4. Изсипете сметаната, но внимавайте – пръска!
  5. Продължете да готвите, докато карамела се разтвори. !Ако не успеете да разтворите целият карамел, просто накрая прецедете соса през цедка!
  6. Добавете маслото и ванилията и размесете добре.
  7. Полейте кейка с карамеления сос, а отгоре поръсете с натрошени орехи.

Ако се чудете, защо чийзкейка ми е на дупки ще ви кажа. Това са пръстчетата на Вяра, която нямаше търпение да го опита! Аз също!

Добър апетит! :))))) И весела есен!

Advertisements