Тиквено пюре

Posted on октомври 31, 2011

6
Понеже тези дни всичко се върти около тиквите, реших и аз да дам своят принос към широката общественост и да  напиша няколко думи как се прави тиквено пюре. Освен, че това е любима храна на бебетата, защото си е сладко, може би сте забелязали, че в тиквените сладкиши постоянно се говори за тиквено пюре. Това не означава, че използваме бебешки пюрета! 😉

Както и да е подходите са 2 – печено или варено. Аз предпочитам да сваря тиквата, защото не приготвям в големи количества, но ако сте решили така или иначе да печете тиква с мед и канела, защо да не изпечете и няколко парчета без подправки. Просто поставете  парчетата с корите  нагоре и печете докато тиквата започне лесно да се боде. След това ги обърнете.

Ако сте решили да варите: почистете добре тиквата от семките! Не ги изхвърляйте, семките, след някой друг ден ще ви покажа какво можете да направите с тях. Обелете тиквата и я нарежете на парчета. Поставете ги в тенджерка и ги покрийте с вода. Сварете ги. Отцедете парчетата от водата и ги пасирайте. Сложете сместа в муселинова торбичка или марличка и я прецедете за няколко часа. Така ще получите хубаво, гъсто тиквено пюре.

И понеже ние сме царе на консервите, можете да го консервирате като го запечатате в буркани, а тях заварите за 5 мин.

Advertisements
С прикачен етикет: , ,