Печено свинско с картофи

Posted on ноември 2, 2011

3




И така можем да оставим на страна тиквата. Или поне за момент да си помислим, че освен тиква съществуват и други храни и да преминем към същността на съботно неделния обяд – абсолютно питателен, калоричен и неустоим. Всичко готово наведнъж и навреме.

Аз обожавам бавното печене. Обаче признавам, че има недостатък – предварителното планиране. Но пък си заслужава!

Печено свинско с картофи, рецептата е адаптирана от книгата „Готварските техники и умения“

  • 1 кг свински шол
  • 800 гр картофи
  • 2 моркова
  • 2 чушки – зелена и червена
  • 2 листа дафинов лист
  • черен пипер на зърна
  • червен пипер
  • сол
  • 400 мл. зеленчуков бульон
  • 50 гр. краве масло
  • 2 с. л. олио
  • 2 с. л. дижонска горчица

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 150 градуса.
  2. Нарежете месото на порции. Сложете тавата в която ще печете на котлона и в нея загрейте маслото и олиото. Изпържете месото, така че да се запечата добре от всички страни.
  3. Посолете месото със сол и червен пипер. Намажете го с горчицата. Прибавете зърната черен пипер и дафиновият лист. Добавете бульона. Печете 50 мин, като от време на време поливате месото с течността.
  4. През това време, обелете и измийте зеленчуците. Нарежете картофите на едри парчета, морковите и чушките на колелца.
  5. На 50 мин. от печенето на месото добавете картофите и морковите. Печете 20 мин или докато зеленчуците  омекнат.
  6. Добавете чушките и печете още около 10 – 15 мин.
  7. Общото печене е около 90 мин.
  8. Сервирайте месото със зеленчуците и полейте със соса от печенето. Можете да прибавите листа розмарин за декорация.

Добър апетит!!!

Advertisements