Слънчеви цветове, медени целувки и рецепта за сопайпильос

Posted on ноември 6, 2011

8
Сигурно съм ви казала защо обичам да готвя. Причините са много, но едно от нещата които ми харесват са мислите за бъдещето, плановете и кроежите, мечтите. Дори и светлите спомени. Мислите за нашето семейство, за това колко се обичаме, за Вяра. Ах тази Вяра, взе ни душиците…. 😉 Понякога така се отплесвам в мечтите, че забравям въобще какво правя и реално се движа по интуиция. Щипка от това, лъжичка от онова… Може би създавам хаос, но без да усетя създавам и удоволствия на масата. За мен готвенето е било винаги повече от задължение, това е времето което прекрвам в мисли и кроежи за семейството. Най – прекрасното време…като есента…

Сопайпиляс означава „плува в мазнина“. Това е вид хляб, който някои отъждествяват с палачинки, но на мен по скоро ми прилича на бухти. Може би пърженки е по – коректната дума за този вид тестено изделие. Типично е за страните в Южна Америка. В  централната част на Чили се приготвят сопайпиляс, като в тестото се слага тиква, а в южните части на страната не се използва този продукт. Чилийците обичат да ги сервират със сироп от тръстика чанкака. Обаче могат да се сервират с мед, пудра захар или бекон и зеле. Вариациите са много.

Това е рецептата за домашните ни сопайпиляс в чилийски стил.

Чилийски сопайпиляс

 • 200 гр сварена тиква
 • 4 с. л. олио/меко масло
 • около 500 гр брашно
 • 1 ч. ч. олио за пържене
 • мед

Приготвяне:

 1. Пасирайте тиквата на гладко пюре.
 2. Пресейте брашното в дълбока купа, направете кладенче в центъра. В него изсипете тиквата и олиото. Замесете гладко твърдо тесто. Увийте го в месалче или найлонка и го оставете в хладилника за 15 мин.
 3. Върху леко набрашнена повърхност разточете тестото на кора с дебелина около 1 см. С чаша или кътър изрежете кръгове. Набодете леко кръговете с вилицата.
 4. Изпържете сопапиляс до златисто в нагорещена мазнина.
 5. Извадете ги върху попивателна хартия.
 6. Поднесете топли, поръсени с мед.

 

Вяра, след като доволно похапна, с медена уста започна да раздава целувки. Стефан и вика, дай една целувка, а тя целува мен. „Ех, все нея, все нея!“

Това е още една идея как и в какво да вложите тиквата! Успех и добър апетит! 🙂

Advertisements