Солен кейк с босилек, лимон, бекон и сирене

Posted on ноември 12, 2011

7




Този път снимките ми не станаха толкова сполучливи и не изразяват брилянтния приятен вкус на кейка, който всички обикнахме. Явно розовото не е неговият цвят. Освен това непредвидени семейни проблеми (нищо сериозно надявам се) ме карат да пиша тази публикация след 00:15, докато мъжът ми хърка на дивана. Така, че давам към рецептата направо.

Солен кейк с босилек, лимон, бекон и сирене, рецептата е адаптирана от leplaisirdesmets.over-blog.com  и е подходяща за 12 мини кейкчета (мъфини) или за 1 голям.

  • 100 гр пушен бекон, нарязан на малки парченца
  • 2 яйца
  • 130 гр брашно
  • 1/2 пакетче бакпулвер
  • 50 мл прясно мляко
  • 50 мл екстра върджин зехтин/може и олио
  • кората на е лимон, настъргана на ситно ренде
  • 10 листа босилек, ситно нарязани
  • 60 гр бяло сирене
  • сол и пипер

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса.
  2. В купа смесете брашното и бакпулвера и добавете бекона, сиренето, лимоновата кора и босилека.
  3. Разбъркайте и посолете със сол и черен пипер.
  4. В друга купа смесете яйцата, млякото, олиото. Добавете ги към сухата смес и разбъркайте добре, с дървена бъркалка.
  5. Разделете във форма за 12 мъфина или изсипете във форма за хляб, която предварително е постлана с хартия за печене и е намазнена.
  6. Печете около 15 – 20 мин или докато клечка за зъби излезе суха.
  7. Пожелание, преди печене може да поръсите повърхността на кейка с маково семе или сусам.

Това е една екстремно бърза и лесна рецепта. Почти сигурно е, че ще я обикнете. Ако случайно се събудите преди бебето, можете да я приготвите за нула време. Ала по – добрият вариант е да натирите мъжа в кухнята! Имайте предвид, че ако го сервирате като предястие или снакс, този кейк обича червено винце! 🙂

Добро утро и добър апетит! 🙂

Advertisements