Вита баница с праз

Posted on ноември 15, 2011

2




И в това наше уникално кулинарно изживяване, присъства също баба Мария. Всъщност, макар че не пиша за нея всеки ден, тя е тук постоянно, било то с баницата или със супата, с кексчетата и т.н. Вяра много и се кефи, както и тя на нея и детето постоянно я дърпа да ни идва на гости или иска да ходи у тях. Още със ставането вика „баба, баба“.

Та баба Мария, толкова много харесала баницата, че едва се въздържала да не почука в 2 и 30 сутринта за още! :)))) хахаа Аз пък исках толкова много да я снимам извън тавата, че нямах търпение да изстине. Ама и светлината в кухнята беше много яка. Така в резултат баницата се поначупи а докато се тюхкам снимките станаха повече от злополучни и от тях можах да избера само две. Обаче снимката на Вяра е куул, нали?!

Вита баница с праз

  • 600 гр ситно нарязан праз
  • 2 – 3 с. л. олио и допълнително за наръсване на корите
  • 400 гр натрошена сирене
  • 1 пакет кори за баница
  • 300 гр кисело мляко
  • 50 гр сметана/сладкарска, може и повече
  • 1 бакпулвер
  • 2 яйца
  • черен пипер, сол

Приготвяне:

  • В тенджера или дълбок тиган загрейте мазнина, добавете праза, малко сол и  вода. Задушете докато омекне. Изцедете от течността и посолете с малко черен пипер.
  • В купа разбийте яйцата. Към тях добавете предварително угасеното с бакпулвера мляко и сметаната. Разбъркайте докато се получи еднородна смес.
  • Развийте корите. Намазнете тавичка за печене и загрейте фурната на 200 градуса.
  • Най – горната кора поръсете с малко олио. След това с 3 – 4 л. от млечната смес, като хубаво я разнесете по кората. В долния край разстелете в редица 2 – 3 с. л. праз, а отгоре поръсете със сирене. Навийте кората на стегната руло, като хващате и долната. С други думи 1 руло 2 кори. Продължавате така докато свършат всички кори.
  • Навийте първото руло на кръг и го поставете в центъра на тавичката. Следващите рула ги увивате около това.
  • Би трябвало да остане около 3 – 4 с. л. млечна смес, с която да наръсите баницата отгоре. Ако ли не използвайте олио.
  • Печете около 25 мин, докато се зачерви. Извадете я от фурната, поръсете я с малко вода, завийте я с месал и я оставете да отиде на нивата. Пък ако може и да се върне!

И накрая какво да ви кажа, явно баниците със сметана са по – вкусни от всички останали. Не че аз съм пробвала супер много варианти, но все пак.

Добър апетит и не пропускайте тази рецепта! 🙂

Advertisements