Рибена супа „Уха“

Posted on ноември 19, 2011

5
„Руската кухня е изпъстрена с татарско – монголски елементи, които напомнят най – първоначалните гастрономически влияния в страната, азиатски и славянски отпечатъци, знак за нейната географска идентификация и френски и австрийски следи, отприщили културната европеизация на Русия при царуването на Екатерина Велика.“

На мен лично руската кухня ми прилича на френска,само че някак си сурова и студена. Разбира се това са само светоусещания на един непросветен кулинар, в подема му да прочете Анна Каренина. Може би за това така се захласнах по руската кухня. Толстой е толкова обстоятелствен, че понякога имам чувството, че наистина чувам тропота на конете, които дърпат каретата и шумоленето на полите и.  И какви са тези супи, които ядат така елегантно, сервирани от мъже с бели ръкавици (дали се казват сервитьори) в големите им трапезарии. Не ви ли е любопитно.

Казват, че не може да се говори за руск кухня без да се спомене супата Уха. Казват, че руснаците били проникновени ценители на изтънченият вкус на рибата. А за тази супа те използват най – добрата част от тях. Обаче впечатляват и с въображението си предлагайки, части от рибата, които мен лично ме отвращават. Търсейки рецепти за супа Уха, попаднах на най – различни вариати. Казват, че най – вкусна супата ставала когато бульона се приготви от малки, дребни рибки. Други рецепти, предлагат използването на глави и перки от риба за по – наситен вкус.

Рецептата, която аз направих и ще споделя с вас е доста по – проста. Мен ме грабна това, че в нея се влага най – хубавата част от рибата. Дано и на вас да ви се хареса олкова колкото и на нас!

Рибена супа Уха, рецептата е адаптирана от Шедьоври на световната кухня

 • 300 гр филе от треска, нарязано на средно големи парчета
 • 500 гр филе от сьомга
 • 400 гр филе от костур (по желание)
 • 500 гр картофи, нарязани на кубчета (това са приблизително 2 големи картофа)
 • 150 гр моркови, нарязани на ивици (около 2 бр)
 • 130 гр лук, нарязана на ситно (1 голяма глава)
 • 120 гр праз лук, нарязан на кръгчета
 • 1 връзка ситно нарязан магданоз
 • 2 дафинови листа
 • няколко зърна черен пипер
 • 1 с. л. сол (опитайте преди да подправите)
 • няколко стръка ситно нарязан копър
 • 1 лимон нарязан на шайби

Приготвяне:

 1. В дълбока тенджера кипнете 3 л вода и към нея добавете лъжица сол и зеленчуците.
 2. Варете в продължение на 10 мин докато картофите омекнат.
 3. Добавете дафиновият лист и черният пипер и още сол ако е необходимо.
 4. Изсипете нарязаната риба и варете докато стане готова, още около 10 мин. Ако водата ври много силно, намалете котлона.
 5. Когато Приключите с готвенето и водата спре да кипи, добавете подправките. Имайте предвид, че ароматните вещества в подправките са летливи, с други думи лесно се изпаряват при високо температури. За това се добавят когато ястието се махне от котлона.
 6. Сервирайте супата топла с резен лимон и копър за декорация.

В общи линии това е супер лесна супа.  В други източници четох, че за да стане бульона жълт в супата се добавя лук с обелките. Приятелка от Украйна сподели, че лука при тях се слага цял (обелен) и когато готвенето свърши се изважда и изхвърля. Според друга моя приятелка пък, тези рибни супи, които съдържат мазни риби са много добри за лечение на простуди и настинки, понеже съдържат ужасно много полезни вещества.  Аз само си оставам с  убеждението, че правилното хранене е ключ към доброто здраве,

Добър апетит! 🙂

Advertisements
Posted in: Супички