Коледни подаръци за хапване

Posted on декември 5, 2011

6




Понеже всичко се върти около храната, не смятате ли, че ще е много добре ако направим малки коледни подаръчета за похапване. Днес ще ви покажа две супер прости и лесни маршмелоус идеи.

Първото, което трябва да направите са „бобите“, както им вика Вяра и да ги изрежете в подходяща звездовидна или снежинкова форма. За плик за опаковане можете да използвате една от онези подложки за подноси, които са хартиени и се продават в немските центрове и рециклирани панделки или някакъв вид торбички. Много дълго стана, но се надявам да ме разберете.

Маршмелоус:

  • 2/3 ч. ч. вода, разделени
  • 10 гр. желатин (1 опаковка)
  • 1 ч. ч. захар
  • 1/5 ч. л. сол
  • 1 капсула ванилия или 2 -3 пакетчета ванилийки, или 1 с. л. ванилов екстракт/или др. аромат
  • За поръсване 1 ч. ч. царевично нишасте или сме с пудра захар

Приготвяне

  1. Намазнете и / или покрийте с хартия за печене тавичка. Трябва да е добре намазнена.
  2. В дълбока купа смесете 1/3 ч. ч. вода + желатина и оставете да набъбне.
  3. В тенджера смесете останалата вода, захарта  и солта. Гответе сместа докато заври. Температ и трябва да е около 100 – 110 градуса.
  4. С миксер, в ключен на бавна скорост, започвате да разбивате желатина и на тънка струйка да прибавяте от горещата смес.
  5. Накрая прибавете ванилията.
  6. Излейте в тавичката и загладете сместа. Покрийте с домакинско фолио и оставете от 1 до 2 часа да се втърди.
  7. Поръсете с нишастето и нарежете с формичка за сладки.

2 – рата рецепта е за супер голямо изкушение, което идея си нямам как се казва и на което бях измислила супер яко име. За жалост това беше вчера и днес нещо не си спомням как се казваше, за това ще го нарека:

Шоколадово маршмелоус руло, адаптирано от тук:

  • 200 гр натурален шоколад
  • 200 гр различни по вид маршмелоус бонбони
  • 100 гр масло
  • 1/2 ч. ч. сурови кокосови стърготини

.

Приготвяне: 

  1. Начупете шоколада на ситно и го сложете да се разтапя на водна баня.
  2. През това време нарежете бонбоните на малки парчета.
  3. Сложете един върху друг два листа алуминиево фолио и поръсете средата му с кокосови стърготини
  4. След като шоколада се разтопи добавете маслото и бъркайте докато сместа се хомогенизира. Добавете бонбоните и бъркайте докато всичко се смеси. Ако все още има шоколадова смес по дъното на съда добавете още бонбони.
  5. Изсипете сместа върху кокосовите стърготини и се опитайте да я оформите като руло. Поръсете от всички страни със кокос и завийте рулото във фолиото. Оставете няколко часа в хладилника да се стегне! След това нарежете на парчета и всяко опаковайте в целуфан с панделка.

Дано идеите да са ви харесали, защото имам още! До скоро! :)))

Advertisements