Домашна шунка! Защо не за Коледа?!

Posted on декември 16, 2011

5




Как сте мили мои малки джуджета?! Направихте ли подаръците, купихте ли опаковките? А направихте ли списък с менюто? Знам, че е уморително, но остават още няколко дни, а след това доволно ще можете да си починете1 Надявам се!

В нашата кухня, всичко което приготвя биде изядено толкова бързо, че започвам сериозно да обмисля дозите! Обаче ентусиазмът и що годе доброто настроение с запазват. Утре сутрин съм си обещала снежна фотосесия на Вяра и се надявам да изпълня обещанието. Ала преди това искам да ви отправя едно предложение – домашна шунка! как звучи само. Е само ще ви кажа, че е безумно лесно и супер вкусно. Направо е грехота да не опитате. Хайде запретвайте ръкави! 🙂

Домашна шунка, адаптирано от прекрасният блог на Дани, „В кухнята на моето семейство“

  • 1,5 до 2 кг месо от свински бут
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • чубрица
  • мазнина (олио, зехтин)
  • канап

Приготвяне:

  1. Измийте и подсушете месото. След това добре го посолете със всички изброени подправки. Вържете го с канапа, както съм показала на една от снимките.
  2. Загрейте маснината  в тиган и изпържете месото, колкото да се запечата хубаво от всички страни.
  3. Поставете месото в плик за печене и пробийте няколко дупчици.
  4. Печете в предварително загряна на 200 градуса фурна за около 1,5 часа.
  5. Извадете от фурната и затиснете месото с нещо тежко, например дъска и няколко книги.
  6. След като изстине го развържете. Нарежете го на тънки филии и сервирайте с дип от репички или просто така.

Дип от репички:

  • 7 репички, настъргани
  • 240 гр крем сирене
  • 100 гр майонеза
  • сол, черен пипер
  • 6 – 7 каперси, нарязани на ситно
  • 2 стръка лук, нарязани на ситно
  • няколко стръка магданоз, нарязан на ситно

Приготвяне:

  1. Смесете всички продукти и объркайте добре.
  2. За декорация оставете една репички, нарежете я на тънки кръгчета и декорирайте!

Надявам се да ви хареса! До скоро! 🙂

 

Advertisements