Да си направим домашен buttermilk и масло

Posted on февруари 28, 2012

11
Всички четем рецепти на английски, възхищаваме се на невероятно вкусни и изкусителни фотографии на храна, от чужди автори. Сайтовете за колекциониране на фотоси, направо бълват от вкусни – по вкусни идеи. И хоп, тъкмо си харесаме някоя друга рецепта (по снимката разбира се) и решаваме, че все пак ще прочетем съдържанието и и ще я приготвим каквото и да ни струва това, намираме, че за това ще е необходимо някакъв странен и нечуван на БГ пазара продукт, какъвто е батърмилка (buttermilk). Движена точно от тази идея реших да потърся начин, с който ще си правя домашен продукт без да се чудя с какво да го заменям.

Ако питате googlе translate какво точно е buttermilk, той ще ви отговори просто – мътеница. За моят кокоши мозък това е същият продукт като айряна. Да, ама не било точно така. Според Wikipedia: “ Мътеницата или бутаница (някъде се среща и наименованието „мътàн“) е млечна напитка, подобна на айряна, традиционна в България. Получава се при процеса на домашно извличане на масло от равни количества прясно и кисело мляко. Приготвя се най-вече от краве мляко, но има и козя, овча или биволска мътеница. За разлика от айряна мътеницата има малко по-гъста консистенция и наличие на по-голям процент масленост. Съхранява се на хладно място. Прясната мътеница има леко сладък вкус. След като престои ден-два обаче, ферментира и добива леко кисело-резлив вкус. В миналото е била широко разпространена, особено в летните месеци. В наше време напитката е изместена от айряна поради индустриализирането и увеличаването на дела на градското население.“ Последното изречение направо ме уби.

С думата buttermilk се наричат няколко вида млечни продукти. Отначало с тази дума се означавал остатъчният продукт от получаването на масло от сметаната (каймака) на млякото. Наричат го традиционен  или old fashion! ;). По разпространеният вид е този, който се получава след ферментация на млякото от млечно кисели бактерии. Всъщност те са два вида –  Streptococcus lactis или  Lactobacillus bulgaricus. Продуктът направен в следствие ферментация с втората бактерия е с по – тръпчив вкус и би следвало да се нарича българска мътеница, което би обяснило и киселото мляко, нали?!

Тръпчивостта на  buttermilk се дължи на наличието на  киселина в млякото.  Повишена киселинност се дължи предимно на млечна киселина, произведени от млечнокиселите бактерии по време на ферментирането на лактозата – основната захар в млякото. Тъй като бактерията произвежда тази киселина, рН – то  на млякото намалява, като основно млечен протеин, казеин  се утаява и причинява подквасването на мляко. И понеже сме подхванали да говорим и пишем за бактерии, малко ще изляза извън контекста, искам да спомена, че жива бактерия има само в кисело мляко, което на следващият ден е станало по – кисело.

Последният, познат на човечеството buttermilk e, този който се получава от мляко към което е добавена някаква „хранителна“ киселина, например лимонова. Можете да го получите най лесно у дома като смесите 1 с. л. лимонена киселина (оцет) с 1 ч. ч. мляко и го оставите да престои за около 10 мин докато се пресече.

Тази публикация я пиша с пълното съзнание, че може да има моменти в които да не съм права, за което моля да бъда извинена. Приемам всякакви корекции и допълнения към темата.

Понеже вече за не знам кой си път чета  рецепти с buttermilk, реших че този път няма да се предавам и ще го направя. Една супер лесна рецепта и достъпна, разбира се е за получаване на продукта от сметана. Първият път когато направих подобно нещо, т. е. тази събота използвах ниско маслена сметана. Ако бях чела правилно опаковката там пише: вода, хидрогенирани растителни мазнини и т. н.  Може би е по – добре да се търси пълномаслена сметана.

Вербувах мъжа да бие с един буркан докато ръката му се откъсне, след което установихме, че ефектът с миксер е същият. Като се връщам назад не мога да повярвам, че го хванах за тази работа и най – вече, че той се съгласи. След това веднага си направихме чесново масло, а в buttermilk киснахме едни бонфиленца, за които ще ви разкажа при първа възможност! 🙂

Необходими продукти: 

  1. 200 мл сметана
  2. 1 чист буркан с винтова капачка от 700 мл
  3. миксер, евентуално ако нямате капака или мъж/жена
  4. 1 -2, пожелание и повече дози ентусиазъм

Приготвяне: 

  • Изсипете сметаната в в буркана. Четох някъде, че било добре да е студена.
  • Ако решите да правите на ръка, затворете буркана с капачката и започнете енергично да го разклащате около 15 –  20 мин. Оначало сметаната става на крем, но в последствие се пресича, на повърхността избива маслото а на дъното се утаява buttermilk.
  • Прецедете сместа през марля, а след това измийте маслото под студена течаща вода. Трябва да сте сигурни, че не останал buttermilk в маслото. Той спомага за по бързото разваляне на  маслото.
  • Съхранявайте продуктите в добре затворени контейнери.
  • Ако искате да се пробвате с миксер, просто трябва да разбивате на висока скорост сметаната, докато маслото се отдели. Старите хора казват, че най – хубавото масло е бавно битото! 🙂 След това следвате останалите стъпки.
  • За да си направите чесново масло просто нарежете на ситно чесън и го смесете с меко масло. След това печете филии, мажете и не мислите за кантара и холестерола!

Много интересна статия за маслото можете да намерите и при Йоана! Успех на всички ентусиасти и да знаете, че ако някой ден почна пак да се снабдявам с истинско краве мляко ще направя масло и бутермилк по олд фешън булгариан ресипе, с други думи истинско масло и домашна мътеница!

Успех на всички! 🙂

Advertisements