За Бернар Вербер, Танатонавтите, книгите и шоколадовите удоволствия за душата!

Posted on април 23, 2012

10
Днес е световният ден на книгата. И понеже тази публикация някак си естествено идва след  Strawberries cherries… реших да напиша няколко отказа от книгата на един от любимият ми автор Бернар Вербер – Танатонавтите. Най – общо и накратко историята се върти около няколко учени, които се опитват да изследват континента на смъртта.  А може би е търсене на самият писател, за пътят, който поемаме след като затворим очи. Също така, книгата разказва за търсенето на истината сред всички религиозни текстове, разбира се пак свързани със смъртта.

Снощи, съвсем случайно отново гледах  Zeitgeist. Направи ми впечатление едно изказване, че по – малко от 5 % от (предполагам) Американците четат книги. Едно  българско проучване от 2007 гласи, че на човек се падала по половин прочетена книга, на година. Не знам тази година, какви са резултатите. Животът ми постоянно ме среща с четящи деца и техните родители и ми се иска да вярвам, че четем повече. За това се надявам да ви харесат тези няколко откъса от Танатонавтите, защото както е написал автора, целта на една книга е да те накара да мечтаеш! 😉

И ако за Христа се проповядва, че е възкръснал от мъртви, то как някои по между вас казват, че нямало възкресение на мъртви? А щом няма възкресение на мъртви то и Христос не е възкръснал; ако пък Христос не е възкръснал, то празна е нашата проповед, празна е и вашата вяра. (…) И ако само през този живот се надяваме на Христа, ние сме най – окаяни от всички човеци. (…)… каква полза за мене, щом мъртвите не възкръсват? Да ядем и да пием, защото утре ще умрем!
                                                                                                                                                                     Нов завет. Първо послание на свети апостол Павел до коринтяните, 15:12-14, 19, 32                                                                                       Извадка от дисертацията на Франсиз Разорбак „Непозната смърт“
 
„Трябва да ви кажа, че когато архангелите ви покажат най – осъдителните последици от вашите действия, те няма да говорят нито с гняв нито с възмущение. Те ще се подиграват на вашата глупост. Смисълът на съществуването не е добротата. Смисълът на съществуването е самоосъществяването. Смисълът на съществуването не е да си добър, а да си винаги осъзнат. Смисълът на съществуването е да победиш невежеството.“
 
“ Кой са най – тежките грехове?
Убийството? Та нали, ако има Бог, без значение кой Бог, той никога не е пречил на хората да се избиват помежду си. Напротив, войните са се превърнал в средство да се избегне  свръхнаселеността и да се попречи на хората да изтребят  другите видове. 
Кражбата? Кои сме ние, та да претендираме, че нещо, каквото и да е, принадлежи на нас и на никой друг? Да крадеш, не е грях, грях е по – скоро отказът да дадеш нещо на някой друг. 
Богохулството? Но ако съществува Бог, той със сигурност ще е много умен и мъдър, т. е. лишен от гордост и претенции. Бог, ако има Бог, не го е грижа нито за тези, които го почитат, нито за тези, които го хулят. 
Светотатството? Нима има нещо свято? Свещениците, които твърдят, че говорят от името на някой Бог, съгрешават от гордост. Кой би посмял да твърди, че това място или това нещо е свещено? Претенции и само претенции. 
Ангелите не са последна инстанция. Над тях също има някакъв авторитет. Ако искате наречете го Бог, но знайте, че този Бог не се интересува от добрите ви постъпки и от добротата ви…:
 

И така, няма да продължавам повече, защото осъзнавам, че може да ви е скучно или да не разберете книгата добре по откъсите. Но душата, за която всички говорят има нужда от нещо сладко, без да е нужно да убива животни и растения, които между другото също имат души в книгата! 🙂 С други думи, този сладолед е абсолютно сурово, веганско удоволствие. И ако някой ви каже, че сладолед се прави само с яйца и мляко и сметана, не му вярвайте! Лъже ви! 🙂 хахаха, толкова е яко!

За да изпълните рецептата ще ви е необходимо малко време. Също така ще са ви необходими и замразени банани. Най – добре е да ги замразите предната вечер, като ги обелите и нарежете на малки парченца. След това ги слагате във фризера и хоп, утре ще имате сладолед. Не от само себе си разбира се. 😉

Веган шоколадов сладолед, казах ли че е ултра шоколадов?! Адаптирано от: 84thand3rd.com

  • 2 големи, меки банана или 3 по – малки
  • 1 авокадо, добре узряло и меко
  • 2 – 3 с . л. сурово какао
  • захар, мед, стевия, сок от агаве – на вкус.

Приготвяне

  1. Обелете и нарежете бананите на парчета. Замразете ги, най – добре от предходната вечер.
  2. В съд за басиране или робот смесете нарязано на кубчета авокадо, бананите и пасирайте.
  3. Добавете подсладител и какаото и разбъркайте, на ръка или като ползвате бъркалките на миксера.
  4. Ако имате машина за сладолед, следвайте инструкциите на производителя.
  5. Ако ли не сложете сместа в купа и замразете за 30 мин. След това разбъркайте и пак замразете за 30 мин. И така 3 – 4 пъти.
  6. Преди да сервирате оставете да се отпусне на стайна температура.

Ако не казвате на някой, че сладоледът е веган или съдържа авокадо, никой няма да разбере. Освен това авокадото е източник на добри мазнини! 😉

Хайде, четете книги, яжте сладолед и отпуснете въображението си! След смъртта може би има само удоволствия! 🙂

 

Advertisements