Плосък хляб с шамфъстък и нахутено брашно

Posted on май 5, 2012

4




Вдъхновението за изпълнението на тази рецепта дойде в един от онези мрачни и сиви дни на абсолютно кулинарно и блог  бездействие.  Тогава ми хрумна гениалната идея, че вместо да зяпам по цял ден разни сайтове за кулинарна фотография, което си беше яко де, да направя примерно меню от няколко прости рецепти за колегите ми. Разбира се рецептите бяха вдъхновени почти и изцяло от външният вид и крайният резултат. След това реших да ги пробвам в собствената си кухня.

Рецептата за плосък хляб с нахутено брашно беше първата. Доволна съм от резултата. Бисквитка – хляб с ядки шамфъстък и вкус на нахут. Мисля, че комбинацията беше много добра. Сега като се връщам назад и отново я приготвям, мисля, че е идеална за парти. Ала за да опитате не мога само да ви напиша рецептата!

Плосък хляб с шамфъстък и нахутено брашно, адаптирано от  http://www.melangery.com

Основната рецепта е със сушени домати, така че се чувствайте да добавите 4 – 5 парченца, ако имате налични! 
  • 1/2 ч. ч. пълнозърнесто брашно
  • 1/2 ч. ч. брашно от нахут
  • 1 с. л. кафява захар
  • 1/ 4 ч. л. сол
  • 122 ч. л. бакпулвер
  • 1/4 ч. л.  червен пипер
  • 1 яйце и 1 белтък
  • 2 ч. л. розмарин,, пресен
  • 1/3 ч. ч. едро смлени ядки шамфъстък

Приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса. Покрийте тава с хартия за печене и леко я на мазнете.
  2. В голяма купа пресейте заедно, пълнозърнестото брашно, нахутеното брашно, захарта, солта, бакпулвера и пипера.
  3. Добавете яйцето, белтъка и розмарина и разбъркайте енергично за да се смеси всичко.
  4. Добавете ядките и ги разбъркайте в сместа.
  5. Изсипете тестото върху леко набрашнена повърхност и го премесете 3 – 4 пъти. След това го разточете на диск  с диаметър около 25 см и дебелина 6 мм.
  6. С остър нож разделете диска на  8 равни части. Поставете ги в тавата на разстояние един от друг около 2 см.
  7. Печете 10 минути, след това ги обърнете за още 10 от другата страна или докато придобият кафеникав загар.
  8. Оставят се да изстинат върху решетка.

Писането на тази рецепта ми отне около 2 месеца. Между временно не се случи нищо съществено, освен това, че пролетта дойде. Да не забравяме сладоледа и лимонадата, които са си доста съществен елемент. Това което се надявам е следващият пост да ми отнеме по – малко време! :))

 

 

 

 

 

Advertisements