Пилаф с коприва

Posted on май 7, 2012

10




Днес съм си у дома. За пореден път Вяра е болна. Сега спи и кашля супер силно. Не знам кой вид поред сироп купувам и се чудя до кога ще продължават тези болежки. Освен това искам да ви кажа, че да бъдеш майка на двугодишно, никак ама никак не е лесно. Мислех си, че да отглеждаш почти сама бебе е трудно, обаче сега е още по трудно. Някак си съм разкъсана между детето, прищявките му, търпението ми, работата, ангажиментите, моите и на съпругът ми прищявки. Абе, всичко е много дълбоко. Днес цял ден си мисля, че трябва да си купя книги за възпитание на децата и каквото и да ми коства да ги прочета, а сестрата на лекарката ме увери, че тези книги не помагали и трябвало да се ходи на училище за родители.

Кофтито е, че никой не те подкрепя, не ти казва как се справяш, а само те критикуват. Хората очакват децата да са в рамките на възрастните – да не тичат, да не викат, да седят мирни, да не си бъркат в носа, да се налагат… Моите вътрешни убеждения винаги са били, че детето трябва да се остави на мира, но до кога?

Едно от задълженията, които имам е да готвя. Добра храна, вкусна и питателна. Друг е въпросът дали я ядът или не. Искам да ви кажа, че с тази коприва уцелих направо в шестицата. Голямо ядене падна и с риск да прозвучи като хвалебствие, трябва да кажа, че беше ужасно вкусно! Тук може да ми ръкопляскате! 🙂 Напоследък бях почнала да готвя все помии. Без да запържвам лука, без да слагам много сол, без пипери. Е искам да ви кажа, че крайните резултати бяха потресаващи!

Този път запържих лук с моркови. Варих ориза на бавен огън. Сложих достатъчно сол и черен пипер, без всякакви скрупули. Накрая добавих пресен лук и магданоз, за да стане вълшебство. След това го ядохме с кисело мляко, с яйрян и само така… Хайде ето я рецепатат, че след малко ще трябва да тичам.

Пилаф с коприва

  • 1 ч. ч. ориза басмати
  • 2оо гр прясна коприва
  • 1 морков настърган
  • 1 глава лук, накълцан на ситно
  • 3 -4 скилидки чесън, накълцани
  •  1 -2 настъргани моркова
  • 2 ч. ч. вода
  • няколко стръка магданоз
  • 2 стръка пресен лук
  • сол и черен пипер
  • 2 -3 с. л. зехтин

Приготвяне

  1. В дълбок тиган с похлупак се сипва мазнината. Когато се загрее се добавят лука и чесъна и се пържи около минутка.
  2. Добавят се морковите и копривата и се пържи още 2 – 3 минутки.
  3. Следва измитият предварително ориз, обърква се и се пържи около 1 мин.
  4. Добавят се сол пипер и 2 ч. ч. вода. Тигана се похлупва.
  5. Когатосместа заври огънят се намалява, така че ориза да къкри.
  6. Варенето продължава докато ориза попие всичката течност. От време на време може да се разбърква.
  7. Накрая се добавят магданоза и пресният лук.

Добър апетит!

Advertisements
С прикачен етикет: , ,