Пържени филийки пълнени с маскарпоне и ягоди

Posted on юни 4, 2012

7




Направих я! Правих я хиляди пъти и пак беше вкусна и съблазняваща. Това е рецептата, с която ще разнообразите най – обикновените пържени филийки и ще им предадете нежност и мекота. Нотка на съблазън. Ооооо да. Запленена съм от тази рецепта още от както я видях и от тогава тя е само в главата ми. Много дълго мислих как да ви я представя, как да я направя и ето, че измислих. И не мога да разбера защо пържените филийки са си просто пържени, а не френски тостове! Ей сега станаха такива, или може би други…

Синьо обичам синьото. Спомням си, като малка една кака ми рисуваше момиче със синя риза и розова пола. Толкова ме впечатли този контраст. Той промени виждането ми за нещата, защото преди това смятах, че контрастите са само два вида – или грозни или черно бели. Е разбира се била съм на не по-вече от 7 годинки.

Кремът маскарпон и ягоди с нотка на свеж лимон определено  стана любим на Вяра – изпапка всичкият остатък. Цялата омазана само стенеше „мммм кусно!“  Всъщност това ми е първата фотосесия или поне опит за такава и за да я забаламосам с нещо и дадох да похапне. Баща и беше учуден от крайният резултат. Тишина и спокойствие! 🙂

Стига толкова приказки, ами да запретваме ръкавите! 🙂

Пържени филийки пълнени с маскарпоне и ягоди, рецептата е адаптирана от www.foodess.com

За пълнежа:

  • 6 по – големи ягоди, около 1 чаша
  • 1/2 ч. ч. маскарпоне със стайна температура
  • ванилия
  • кората на половин лимон
  • 3 с. л. захар

За филийките

  • 4 парчета ръчен хляб с дебелина около 2 – 3 см
  • 2 яйца
  • 1/2 ч. ч. прясно мляко
  • ванилия
  • кората на 1/2 лимон
  • 1 ч. л. сок от лимон (по избор)
  • 2 ч. л. захар
  • пудра захар за поръсване (по избор)
  • масло за пържене/може и олио

Приготвяне:

  1. Нарежете ягодите на парченца, по – добре е да са по – малки. Първо разполовете ягодата след това я нарежете на ленти, нарежете напречно и готово.
  2. Смесете ги с 1 с. л.  захар и ги оставете настрана да си пуснат малко сок, за около 10 мин.
  3. През това време с дървена лъжица разбъркайте сиренето, ванилията, кората на лимона и останалата захар. Добавете ягодите към сместа и объркайте добре.
  4. Разбийте яйцата със захарта и млякото. Добавете ванилия и лимонова кора.
  5. Като придържате всяка филия отгоре, разрежете я през средата, почти до края, така че да се образува джоб.
  6. С малка лъжичка напълнете джоба със сместа с ягоди. Не прекалявайте, джобовете могат да се отворят. Леко с ръка натиснете филията.
  7. В тефлонов тиган разтопете малко масло. Потопете една филия в яйчната смес и я изпържете. Първо от едната страна после от другата. За всяка филийка добавяте масло. Ако използвате олио нещата са далеч по – прости и ако сте достатъчно сръчни можете да пържите по 2 филийки едновременно.
  8. Накрая можете да поръсите с пудра захар, мед, кленов сироп, но ние обикновено не стигаме до там!

Добър апетит!!! 🙂

Advertisements