Ризото с грах, царевица и мента

Posted on юни 5, 2012

3




Да знаете колко пъти съм правила ризото, най различни видове. Особено ми харесва една рецепта, мисля, че се казваше дяволско ризото или нещо такова. Само си представете, лук, чесън, морков, чушка, вътрешността на една сурова наденица. Към всичко това добавяме пилешки бульон и много магданоз и мащерка. Уха, абсолютно задоволство!

За зла участ всеки път като съм го снимала, нещо не беше наред. Я композиция, я светлина или  не мога да улуча онзи момент в който зърната арборио са все още разделени и го преварявам.

Мисля, че този път се получи задоволителен резултат. И най вече исках да използвам след обедната жълтеникава светлина, което си е предизвикателство, понеже има опасност бялото да стане с жълтеникав отенък. Знаете как е. А рецептата е вдъхновена от всичката мента, която расте из моите саксии и с, която се гордея ужасно много! Трябва да я използвам за нещо докато е време! 🙂

Ризото с грах, царевица и мента

  • 125 гр ориз арборио
  • 125 гр замразен грах
  • 125 гр замразена царевица
  • 700 мл зеленчуков бульон
  • настъргана лимонова кора, по желание
  • 2 с. л. накълцана мента
  • пармезан пожелание
  • олио за пържене
  • стрък пресен чесън

Приготвяне: 

  1. Загрейте мазнината в дълбок тиган.
  2. Леко запържете пресния чесън за 1 мин. Внимавайте да не прегори.
  3. Добавете ориза и пържете  2 мин.
  4. Налейте 1/2 ч. ч. от предварително затопленият бульон и бъркайте докато всичката вода се абсорбира. Ако нямате под ръка приготвен бульон можете да използвате същото количество топла вода и бульон на кубче. Аз не го разтварям във водата а го добавям директно в ориза.
  5. Когато водата се изпари добавете следваща чаша. Когато и тя се изпари добавете граха, царевицата и още една чаша бульон и бъркайте. Така трябва да използвате всичкият бульон.
  6. Накрая добавете ментата. Махнете от котлона. По желание добавете или пармезан или лимонова кора или нищо. Когато е много топло, добавям настъргана лимонова кора за допълнителна свежест.

 

Ами това е. Човек веднъж да му хване цаката на ризотото после идеите са неизчерпаеми! 🙂 А на всичкото отгоре идва и лятото, трябва ни нещо свежо и леко, а защо не и с италианска нотка. 😉

 

Advertisements