Супер свеж лимонов чийзкейк – без печене

Posted on юли 11, 2012

6




В тази жега и след повече от 10 часов работен ден съм направо разбита. Главата ми е празна – всички бръмбари са в почивка. Най якото нещо което може да ми се случи, а и на вас повярвайте ми е чийзкейка. Свеж, студен, прекрасен…нежен, мек, лек… ммммм!  При всяка хапка имаш усещане за вълна, тя те грабва, облива, мятате нанякъде, накъдето сетивата ти се изострят а желанията се задоволяват!

Ала най – прекрасното от всичко е, че може да го направите за 1 час максимум, ако сте сръчни и по малко. И още по хубаво е, че можете да го направите без да пускате печката! Еха, в комбинация с добра музика и добра книга живота можеше и да е по – прекрасен! Ето ви една яка песничка

„If you ever find yourself stuck in the middle of the sea
I’ll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can’t see
I’ll be the light to guide you“

Лимонов чийзкейк – без печене, рецептата е адаптирана от http://www.melskitchencafe.com

За кората:

  • 3 малки пакетчета бисквитки Белвита с шоколад
  • 50 гр разтопено масло.

За Лимоновият крем – така  нареченият Lemon Curd:

  • 1 яйце
  • 1 жълтък
  • 1/4 ч. ч. кристална захар
  • щипка сол
  • 2 с. л. прясно изцеден лимонов сок
  • 1 с. л. масло
  • 1 с. л сладкарска сметана

За пълнежа

  • сока от 2 лимона, около 1/4 ч. ч.
  • 1 пакетче желатин
  • 500 гр сирене маскарпоне сус стайна температура
  • 3/4 ч. ч. захар
  • щипка сол
  • 1 и 1/4 ч. ч. сладкарска сметана

 

Приготвяне:

  1. Първо направете крема. В малка тенджерка смесете яйцето,жълтъка, захарта и солта, Разбъркайте ги, добавете лимовия сок. Сложете тенджерката на котлона на среден огън и бъркайте докато захарта се разтвори и сметта стане гъста и кремообразна като пудинг. Внимавайте, да не се пресекат яйцата, бъркайте постоянно и ако имате притеснения по – добре отстранете тенджерата за кратко от котлона.  Накрая добавете сметаната и маслото, разбъркайте и прекарайте сместа през цедка. Поставете в малък съд в хладилника за да се охлади.
  2. Направете кората. Аз използвам приблизително 15 см тавичка, за да стане кейка по – висок. Смелете бисквитките в робот, смесете ги с маслото и ги омесете добре. Разпределете всичко равномерно по дъното, като следите да се образуват ръбчета. Поставете в хладилника да се охлажда.
  3. Направете пълнежа. В млка купичка смесете желатина и лимоновият сок. Оставете го да набъбне за около 5 мин, след това го завъртете в микровълновата докато крайчетата започнат да бълбукат. Изведете и оставете на страна да се охлажда. В купа смесете сиренето, захарта и солта и ги разбийте с миксера до получаване на пухкав крем. Ако е необходимо обирайте страните на купата. На тънка струйка добавете сметаната и разбийте още около 2 мин до получаване на гладък, въздушен крем. Добавете желатина и лимоновият крем, разбийте отново до получаване на гладка смес. Ако смятате, че точи лимонов вкус ви е много можете да импровизирате с количеството на лимоновият крем, но за мен беше тъкмо добре, нито много кисело, нито кисело! 🙂

 

  1. Изсипете сметта във формата оставете да се охлади за 6час и повече в хладилник, покрит с фолио.
  2. Enjoy!

 

Ами това е, запретвайте ръкави, а аз отивам за още едно парче! 🙂

 

Advertisements