Четири години след сватбата и сос сабайон

Posted on септември 7, 2012

4
Когато бях малка все ми се казваше, че да се омъжиш е ужасно, сигурно защото исках да ставм булка като порасна. Знам ли, ама да имаш мъж било все едно да имаш тъкмо изфабрикуван орк от Мордор, на който ще се налага да переш чорапите и да го търпиш като пърди на масата. А пък да имаш дете е краят на света, на живота. Всичко свършва. Край. Разруха!

В противовес на това постоянно ти се набива в главата, та даже си подложен на системни упражнения в дисциплината „добра домакиня“, ‘щото като отидеш в чуждо семейство да не викат „вашите не са те научили да миеш чинии“.

Честно да си призная доста дълго време бях объркана от цялата история и в резултат не станах добра домакиня и поривът ми някой ден да имам семейство не беше заглушен, въпреки че е имало моменти, в които съм била сигурна, а и околните също, че ще остана стара мома. Тотално сбърканата концепция се предава напред и хората само се объркват. Да приключиш един брак, в много случаи си остава по – лесно отколкото да прекратиш взаимоотношенията си с топлофикация например.

Нормално като всяка връзка, дори връзката с приятели се гради на постоянни приливи и отливи. Един ден се обичате, на другия се мразите силно, на третия вече не можете да живеете един без друг. Всяка връзка и взаимоотношение се крепи на взаимни компромиси, на мисъл от двете страни и на търпимост. На преценка какво губиш и какво печелиш от цялата работа, и ако не можеш вече прерязваш лентичката и почваш от начало. Няма нищо страшно.

И така нито Стефан е орк, нито аз съм елф, а ето че избутахме 4 години. И до сега имаше скандали, цупни, сръдни, рев, сополи… Имаше и такива години, в които плачехме само на филми! хахааа 🙂 Весело е, няма къща без пушек и ако си давахме сметка, че пушека е само заради някакви дребни неща, щяхме да си живеем  happily ever after! 🙂

Един ден в поривът ми да се докажа, като добра домакиня, реших да им направя сабайон със сурово какао, лайм и мента, рецепта по книгата Michel Roux – EGGS. А той като добър съпруг реши да ме похвали и да излапа всичко. Така не съм сигурна, че това трябваше да е крайният резултат и си представях соса с консистенция на баварски крем, а не на пухкава пяна. Според една приятелка обаче, точно пухкава пяна трябвало да бъде! И все пак не съм убедена. Това което е по – интересно е, че не се използва десертно вино а т. нар. simple syrope, който вече сме правили многократно, при приготвянето на домашни лимонади.

Въпреки успеха/ неуспеха, който постигнахме, в крайна сметка хапнахме доволно и честито! Ето я рецептата:

Сабайон със сурово какао, мента и лайм

  • 150 гр. захар
  • една шепа листа от мента
  • 4 жълтъка
  • 50 гр. сурово какао
  • ситно настъргана кора на 1 – 2 лайма

Приготвяне:

  1. В малка тенджерка смесете захарта, 150 мл вода и ментата. Поставете върху котлона и разтворете захарта. След това заврете сместа и веднага премахнете от котлона. Прецедете и осавете настрана да изстине. 
  2. Напълнете тенджера 2/3 – ти с топла  вода и включете котлона на ниска температура. В нея сложете друга тенджерка с ментовия сироп. Добавете жълтъците и разбийте отначало на бавна скорост след това на бърза. 
  3. Продължете да разбивате върху котлона до получаване на лека консистенция, около 8 – 10 мин. Когато температурата на сместа стигне 65 градуса сабайона е готов. Изключете котлона и продължете да разбивате докато сместа стане с блестяща, богата и пухкава текстура.
  4. Махнете от котлона, добавете какаото и леко разбъркайте с дървена лъжица докато се инкорпорира, след това добавете кората от лайм. 
  5. Изсипете в чаши и гарнирайте с листенца мента.

И последно на мъж – жена брачните взаимоотношения. Мисля, че най – големите ни страхове и неволи идва от факта, че сме научени, че или трябва да му стъпим на врата или ще се превърнем в пепеляшки, само че за разлика от приказката тук няма да има дебели и грозни сестри, а самият принц ще ни измъчва. Крайно време е да сложим край на това и от едната и от другата страна. Крайно време е да погледнем на себе си както можещи и независими човеци, част от едно цяло. Да уважаваме себе си и да покажем на човека до нас, че го приемаме такъв какъвто е, за да можем да искаме същото от него. Разделението на мъже и жени, някак си много ни пречи. Докато не го преодолеем  няма да може да развиваме пълноценно връзките си.

Каза Тя и отива най – безсрамно да играе HEROES the might of magic! 😉