Паста путанеска

Posted on септември 16, 2012

3




Днес със Стефан много мечтахме, с широко затворени очи. Толкова много, че ме е страх да си помисля,че тези неща няма да станат и само при мисълта за не сбъдване на мечтите се разплаквам. Искам да ви кажа, че беше прекрасно, цял ден нищо да не правим и само да мечтаем. Както и да е, това което успяхме да сътворим за днес е паста путанеска, не със спагети.

Гледали ли сте Lemony Snicket’s A Series of Unfortunate Events? За първи път там чух, че има паста, която се казва путанеска. Във филма я опиваха като бедно ястие, т. е. с оскъден набор продукти, а на мен ми звучеше като супер мръсотия! Хахахаа. Сещайте се. Всъщност Spaghetti alla puttanesca буквално означава спагети на курвата. Не е ли това мръснишко? Рецептата е измислена през средата на 20 век, като лесно ястие, което може да се приготви и похапва между клиентите. Друга история, ако една уважавана омъжена жена види жрица на нощта тя е длъжна да я замери с останките от вечерята и да вика след нея „Puttana“.

На друго място четох, че сосът е наречен путанеска, защото има всичко в него. Защото италианците били толкова пестеливи, че не биха изхвърлили храна, а по скоро биха я вложили в тази невероятна рецепта. В интерес на истината ястието е много приятно и изключително бързо. Бих го нарекла даже лениво… Съдържа толкова любими на нашето семейство неща – домати, магданоз, аншоа, чесън, каперси…

Рецептата от днес не е със спагети, а със звездички. Прощавайте но не им знам италианското име! 🙂

Паста путанеска, за двама

  • 350 гр паста
  • 160 гр риба тон в зехтин
  • 5 филенца аншоа и част от соса им
  • 300 гр доматен сос
  • 1 малка връзка магданоз
  • шепа черни маслини без костилка
  • 1 с. л. каперси
  • 1 – 2 червени люти чушлета, въпреки че доста често ги пропускаме
  • сокът на 1 лимон по желание, също го пропускаме.

Приготвяне:

  1. Пастата се сварява според указанията на опаковката.
  2. През това време, в тенджерка смесете аншуато, и зехтинът от него и рибата тон. Добавете чесъна, каперсите и лютите чушки и запържете за 2 мин.
  3. Добавете рибата тон, доматите, маслините и варете около 5 мин. Ако е необходимо добавете от течността в, която е вряла пастата. Като махнете от котлона, добавете ситно нарязан магданоз.
  4. Смесете пастата и соса и добавете лимонов сок по желание.
  5. Сервирайте в топла, с изстудено бяло вино.

Това е! Ние продължаваме да лентяйстваме, да четем книжки и да се подготвяме за предстоящата трудова седмица! Успех!

Advertisements