Малки фокачи

Posted on октомври 22, 2012

4




Ето, че най – накрая дойде и моят ред да напиша нова публикация в този блог. От доста време искам да пиша – имам какво да казвам през деня, но вечер обикновено нито ми остава време нито имам желание за каквото и да било. Чувствата и мислите ми препускат между дълбоката депресия и неистовата радост, а когато седна пред клавиатурата се чувствам празна и няма и не знам какво да напиша.

Не, че сега е по – различно, но съм ви събрала тук да ви говоря за фокачата – един абсолютно прост и лесен хляб, в който няма никакви особености и сякаш това му е точно интересното. Може би за това всеки път става толкова вкусен и е така пленяващ. Трябва да си призная, че не си спомням от къде взех рецептата, ясно е че е от нета. Листа на който съм я записала, вече е покрит с мазни петна от експлоатация. По тази рецепта съм правила фокача сигурно десетина пъти, като най вече я покривам с домати, босилек и чесън – класика. Със сигурност това е една и от любимите рецепти на Стефан. Да не забравяме и Вяра, която освен всичко останало участва не само в яденето, но и в месенето.

Фокача или малки фокачи

  • 3 ч ч брашно
  • 1 ч л сол
  • 1 ч л захар
  • 1 с л суха мая
  • 1 с л олио/зехтин
  • 1 ч ч тоопла вода
  • 10 маслини, нарязани на ситно, най добре е от различни видове
  • 1/ 4 ч ч шпеков салам

Приготвяне

  1. В голяма купа смесете брашното, маята, солта, захарта. Добавете водата и олиото и замесете гладко и еластично тесто. Добавете салама и маслините. Леко намаслете купа и сложете тестото в нея , покрито с фолио, да втасва за  20 мин.
  2. Загрейте фурната на 220 градуса. Покрийте тавата за печене с хартия и леко я намаслете. Разделете тестото на равни части – около 10 и оформете като топки. . Печете около 15 мин до златист цвят.
  3. Тестото е достатъчно за една фокача. Разпределете го равномерно в тавата и с пръсти го натиснете многократно. Не забравяйте  че това е плосък хляб и не трябва много да се надига. Докато втасва тестото, нарежете 1 обелен домат на кубчета, леко го посолете и към него добавете ситно нарязани скилидки чесън и босилек. Оставете сместа да се изцеди. Когато фокачата е готова за печене, разпределете доматената смес отгоре. Печете до златисто. Когато извадите от фурната я намажете с малко масло.

 

Добър апетит и приятно месене! 🙂

Advertisements