Имало едно време… История за една зелка

Posted on декември 13, 2012

0


Пълнена зелка


Имало едно време един мъж и една жена. Нали така започват всички истории?! Или поне приказките…И така мъжът отишъл на панаира на книгата, но преди това попитал бедната си измъчена женичка каква книжка да и купи. Тя викала „Три чаши чай, три чаши чай“. Отишъл мъжът през девет планини в десета да търси заръчаната книга. След девет дена и девет нощи се прибрал и какво мислите, че бил купил. О не ще трябва да ви разочаровам, книгата въобще не била за училища, не била и за Авганистан. Била друга, френска, но не и за любовни истории. Е излъгах, то си е цяла любовна история готвенето. Мъжът донесъл книга с рецепти на Джуля Чайлд и Жак Пепен. „Е Боже – казала си жената – няма отърване, Боже“. И така се роди днешната ни рецепта:

Пълнена зелка ала Жак Пепен vs Джулия Чайлд, с малко подобрения от мен:

  • 1,5 кг кисела зелка
  • 2 с. л. зехтин
  • 1/2 ч. ч ситно нарязан лук
  • 1.2 ч. ч. ситно нарязан магданоз
  • 3 скилидки ситно нарязан чесън
  • сол
  • черен пипер кимион
  • 1 и 1/2 ч. ч ориз
  • 1 ч. ч пилешки бульон
  • 500 гр кайма

за соса:

  • 2 с. л. зехтин
  • 1/ 2 ч. ч. ситно нарязан лук
  • 1 ч. ч. ситно нарязани моркови
  • 3 ч. ч. домати, изчистени от семки, люспи и нарязани на кубчета
  • сол черен пипер
  • 2 бр дафинов лист
  • 1 ч. ч. пишелшки бульон
  • 1 ч. ч. сухо бяло вино, ако каймата е говежда, иначе вода

Пълнена зелка

Приготвяне:

  1. Обелете зелката и отделете първите 20-тина листа, останалото нарежете на ситно.
  2. В тенджерка загрейте мазнината. Добавете лука и пържете около 2 мин, а след това чесъна и пържете за минута.
  3. Добавете ориза и запържете за кратко, а след това зелето, бульона, сол и черен пипер. Похлупете тенджерата и варете около 5 мин, докато ориза се надуе и поеме течността. Добавете магданоза и кимиона. разбъркайте и оставете да изстине.
  4. Добавете изстинала оризова смес към каймата и добре я разбъркайте.
  5. За да приготвите соса, в дълбока касерола загрейте мазнината добавете лука и морковите и сотирайте за 2 – 3 минути. Добавете нарязаните на кубчета домати, дафиновия лист, сол и черен пипер. Похлупете съда и оставете сместа да се задуши за 4 – 5 минути. Добавете магданоз.
  6. Върху дебело фолио,под формата на кръг  подредете най – външните листа на зелката, като меката част е към вътрешността на кръга, а твърдата част от към основата е навън. Нужни са ви около 5 – 6 листа, за да оформите кръг около 27 см. Върху кръга разпределете 1/2 от сместа с кайма и ориз, като гледате в краищата да остава сантиметър – 2 разстояние.
  7. След това покрийте каймата със следващ кръг, оформен от листа с по – малки размери и сложете 2/3 от остатъка смес. След това отново покрийте сместта с листа и сложете последната част от сместа от кайма. Накрая покрийте с последното количество листа.
  8. Много внимателно и смело, завийте зелката, като хващате фолиото и го надигате нагоре, за да се оформи нещо като топка, която ще наричаме зелка. . Там където се събира фолиото нека да остане дупка. Сложете зелката с отвора надолу в касеролата със соса. Така ароматите на зелето, плънката и соса ще се смеят. Залейте зелката с бульоона и виното и кипнете сместа.
  9. От тук нататък има два подхода. Или оставяте зелката да ври на котлона или слагате касеролата във фурната и печете около 2 часа. Варенето отнема около час и половина и го препоръчвам за по – несръчните, такива като мен. Иначе печенето е подходящо, защото накрая имате възможност да махнете похлупака, да поръсите с червен пипер и да запечете зелката. Разбира се фолиото също ще трябва да се махне, като се бели внимателно.

Е това е, въпреки, че е в 9 стъпки и ще ви отнеме може би малко повече време първият път за да я приготвите, рецептата е супер вкусна и най – малкото спестява досадното завиване на сърми и е една никак не лоша алтернатива. Та ако се чудите с какво да сюрпризирае гости, семейство, приятели ето ви една лесна рецепта съвсем по – българския вкус.

Искам да добавя, че освен да мрънкам, аз много си харесвам подаръка и Жак Пепен ми е любимец. Много обичам да зяпам „С Жака Пепен всеки ден!“

Коледна топка

Весело готвене!🙂