Шоколадов скоунс

Posted on декември 19, 2012

0




Не ви ли се иска, когато завали снежеца от пухкави малки снежинки, да си седите на топло у дома, с интересна книга, а от кухнята да се носи онзи блажен аромат на кафе и филийки с масло. Блаженство, нали. А представяте ли си хляба да е шоколадов и толкова лесен и приятен за направа, че не се изискват никакви специални умения. Обожавам такива рецепти, така ми остава повече време за писане, четене и разбира се снимане.

1IMG_5149

Снимане ли казах?! Докато Вяра беше на бабин дом реших да пробвам да снимам вечер, на лампа и с подръчните средства, които имам – нощна лампа, и строителен фенер, идеята за който взех от лулуто. Е, разбира се резултатите не са перфектни, но снимането в ROW много ми помогна, въпреки че открих, че снимките в този формат не са с желаната острота. Не успях да разбера и как това се коригира. 😦 За това след няколко опита реших да снимам пак в JPG формат, но пък там балансът на бялото просто беше потресаващ.

Както и да е. Следващите снимки са правени при доста ниска осветеност и на нощна лампа. Не претендирам, че са нещо кой знае какво, просто снимки! А рецептите бързи, за да остане повече време за снимане.

1IMG_5228

Шоколадов скоунс, рецептата е адаптирана от тук:

  • 160 мл сладкарска сметана или мляко
  • 1 голямо яйце, леко разбито
  • 1 капсула ванили и масло
  • 235 гр брашно
  • 25 гр сурово какао
  • 100 гр кристална захар
  • 2 1/2 ч л бакпулвер
  • 1/4 ч л сол
  • 75 гр масло, студено, нарязано на малки парченца
  • 2/3 ч ч шоколадов чипс или натурален шоколад, нарязан на малки парченца

Приготвяне: 

  1. Загрейте фурната на 190 градуса и поставете решетката по средата. Покрийте една тава с хартия за печене.
  2. В малка купа смесете сметаната, яйцето и ванилията
  3. В друга купа смесете останалите продукти и с помощта на вилици или с пръсти, бързо стрийте маслото в брашното, така че да се получат трохи. Добавете шоколада.
  4. Добавете сметаната и омесете тестото. До омесете го върху леко набрашнена повърхност. Разстелете го на кръг и го разрежете на 8 триъгълника.
  5. Поставете триъгълниците в тавичката. С четка леко ги намажете със сметана. Печете 18 – 20 минути или докато клечка забита в центъра излезе суха. Сервирайте веднага, поръсени с пудра захар или чисти.

1IMG_5155

Гответе, забавлявайте се и скачайте зад апаратите! 🙂

Advertisements