Патриотичен хляб и една салата от далечната 1665

Posted on март 2, 2013

12




Моите колеги от известно време ми предлагат да сготвя и направя нещо българско и патриотично, което като цяло е добра идея, но някак си обикновените манджи и разни други неща, които са ни до болка познати не ме привличат. Исках история, достъпна история. Нещо което е интересно  и запомнящо се. Нали се сещате като историята за пица Маргарита или за баварския крем. Уви обаче, не намерих такава. Една книга ме плени, но така и не можах да се докопам до нея. Тя беше за царската кухня, която както разбрах в последствие била ужасно скъпа, поне тази на цар Батенберг и честно да си призная аз не съм навита да инвестирам много пари, в нещо което ще си ям сама, най – вероятно.

1IMG_7668

Докато търсех информация, попаднах на статията на Иван Петрински, която ме впечатли: „Наред с много други тъжни неща в съвременния ни живот днес не само не се наблюдава процес на връщане на българските названия на ястията, но двете най-гледани телевизионни готварски предавания заливат всекидневно с езикова помия доверчивите зрители.“  Замислих се за себе си и други като мен – загубени между швейцарския меренг, батъркрийма или пък италианския босилек.

Ето как реших да направя един патриотичен хляб и една салата (таратор от моркови), датирана от 1665 г. Освен всичко утре е 3-ти март и вместо да го прекараме като поредния почивен ден, можем да си спомним, че и ние сме дали нещо на света.  Това, което искам е да прекарам утрешния ден като истински празник, например като Коледа и да предложа рецепта, която да носи поне една малка част от нашата идентичност!

1IMG_7675

Патриотичен хляб:

  • 1/2 ч. ч. + 2 1/2 с. л топла вода
  • 1 ч. л. мая
  • 1 с. л. захар
  • 2 с. л. олио
  • около  2 ч. ч. бяло брашно
  • 1 ч. л. сол
  • 10 – 15 капки червена боя или 1 – 2 с. л. доматено пюре
  • 10 – 15 капки зелена боя или 1 – 2 с. л. пюре от спанак

Приготвяне

  1. В голяма купа сипете брашното. направете кладенче и в него сипете маята, захарта, солта , олиото. Добавете оцветителя и замесете гладко и еластично тесто, като се стремите да не добавяте много допълнително брашно. 
  2. Трябва да замесите три такива теста – едно бяло, едно зелено и едно червено. Внимавайте – количеството на доматеното пюре и спанака ще се отразят и на вкуса на вашия хляб. Ако използвате доматено пюре ще трябва да добавите и допълнително захар. Ключов момент е да замесите тестата почти едновременно за да могат да втасат в едно и също време. Добър подход е да сложите първото на студено, след това и второто докато замесвате останалите, а след това ги оставете на топло за около 1 час за да втасат (в намазнена купа, покрити с фолио).
  3. Върху леко набрашнена повърхност разточете леко бялото тесто. Върху него раздърпайте зеленото, така че ръбовете им да съвпадат. Направете същото с червеното. Разточете ги леко, докато се получи кора около 0,5 см. Навийте кората на руло и оформете като хляб. Сложете хляба в предварително застлана с хартия за печене тавичка и оставете да втасва около 1 час до удвояване на обема.
  4. Изпечете хляба в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 3о мин.
  5. Преди да го нарежете оставете го да изстине напълно върху решетка.
  6. Съвет. Ако не можете да направите корите на идеален правоъгълник, просто ги изрежете. От изреските можете да направите кифлички с мармалад или сирене или просто без нищо!

1IMG_7659

Морковна салата от Пирот (1665) или таратор от моркови:

  • 800 гр кисело мляко
  • 5 – 6 бр моркови
  • 1 – 2 скилидки чесън
  • сол
  • малко накълцан копър

Приготвяне: 

  1. За да направим салата, а не таратор, киселото мляко трябва да се отцеди за една вечер или повече. 
  2. Морковите се настъргват, чесъна се накълцва.
  3. Накрая всички продукти се смесват.
  4. Сервирайте изстудено, по възможност с мастичка! 🙂

Идеята за хляба взаимствах от тук.

1IMG_7681

Хубав и весел празник на всички! 🙂

Advertisements