Стара градска рецепта – пирог с ягоди и боровинки

Posted on март 24, 2013

8




Не мога да пиша за рецепти, когато в държавата ми се случват такива неща. Струва ми се малко тъпо да пиша за храна, когато правителствата падат, когато нямаме пари. Струва ми се ужасно да ви  агитирам колко вкусно е здравословното хранене и как трябва да се спрете точно на тази рецепта, когато минималната работна заплата в държавата ни е приблизително 150 Евро.  В същото време не мога да се спра да снимам да чета да мисля за храна и за фотография. Най – лошото е, че навсякъде ми се набиват в очите чинийки, чашки, поставки, които искам да имам и веднага измислям поредната рецепта. Въртя се като в един омагьосан кръг.

1IMG_7876

За това днес реших да ви споделя, една стара градска рецепта, с доза руско влияние, приготвяна с голяма страст от маминка. Тя често казва, че дядо нямал търпение да излезе пирога от фурната. Освен всичко останало, рецептата е и доста икономична, защото може да се приготви само със сладко, вместо с ягоди и боровинки. Всъщност, когато бяхме малки и кризата на прехода от 97-ма така тресеше семействата ни, този пирог беше една от малкото сладки преживявания. Явно трябва да го възродим и да го покажем в нова светлина. Апропо, когато след 10 години стана кмет на Нови пазар, мисля да направя страхотно угощение само с пирог и мляко с какао! УРАААА и да не забравите да гласувате за мен. Имам и още много яки идеи, ама няма да ви ги кажа, защото плагиаторите са навсякъде, най – вече в политиката. хахахааа. Да ви кажа нещо за политиката. Като малка си мислех, че с политика се занимават само много отчаяните жени или абсолютните безделници, които нямат никаква работа, вече не ходят на училище и не помагат на баба си на село. После установих, че това е почти вярно, ама към това трябва да се прибави и да говориш. Да говориш толкова много и толкова празно, че накрая да забравиш смисъла на думите.

1IMG_7880

Та моите скрити пориви, за които най – вероятно никой няма да разбере, а именно да стана кмет на Нови пазар, се породиха от факта, че ми писна 30 години да го гледам този малък и нищожен град, все по западащ и все по окаян. Писна ми избора да се свежда между лъжец и фанатик. Писна ми да чета някакви лоши неща за него. За жалост сигурно ще си остана само с мечтите, защото си нямам и на идея как се става кмет, пък и ми се струва, че хората предпочитат точно онзи лъжовен политически манталитет пред някой искрен и всеотдаен! Е, малко тъжно ми става, но пък мечтите са за това за да се мечтаят!  Още един аргумент – камъкът си тежи на мястото, но това го осъзнаваш едва когато те захвърлят.

1IMG_8086

Пирог с ягоди и боровинки:

  1. 3 яйца
  2. 400 гр кисело мляко
  3. 1 ч. ч. захар
  4. 1 пакетче бакпулвер
  5. 1 ч. ч олио/масло
  6. около 700 гр брашно
  7. кората на един лимон
  8. 2 капсули ванилия
  9. 1 и 1/2 ч. ч. замразени или пресни боровинки
  10. 1 ч. ч. ягоди
  11. 1 ч. ч. едро смлени орехи

1IMG_7868

Приготвяне: 

  1. Нарежете ягодите на парченца и ги поръсете с малко захар. Оставете ги да се изцеждат докато приготвяте тестото. 
  2. За тестото, пресейте брашното в купа. В друга купа, разбийте яйцата и захарта. Добавете маслото и киселото мляко. Разбийте и добавете есенциите и лимоновата кора. След това като бъркате наръка или с най ниската степен на миксера, добавете постепенно браното.
  3. Замесете гладко тесто и го оставете за 20 минути в хладилника.
  4. През това време загрейте фурната на 180 градуса.
  5. Вземете голяма тава, постлана с хартия за печене. Това тесто според мен е доста и от него могат да се изкарат поне два по – малки пирога. Тавата която ползвам е керамична с размери 20 на 10 см и долната кора винаги ми става малко по дебела
  6. Разделете тестото на 2 части, като втората е доста по малка от първата. Разточете голямата част от тестото с размерите на тавата, в която ще печете, така че да излиза отвън.
  7. Поставете кората в тавата. Сложете плънката от 1.2 ч. ч орехи, ягодите и боровинките (тук можете да използвате сладко, мармалад и т. н.). Приберете краищата на кората върху плънката и настържете отгоре остатъка от тестото. Ако стърженето не се получава, можете да оформите тестото на втора кора, да изрежете в нея дупки или прорези за да излиза парата. Можете да направите от нея ленти, като за пай или просто да направите тестото на топчета, което е ужасно пипкава работа. Отгоре поръсете с остатъка от орехите и малко захар.
  8. Печете около 20 мин или докато клечка за зъби излезе суха, а отгоре се получи хрупкава зачервена коричка.

1IMG_8090

Ако ви се струва, че съм много неточна в рецептата, това е така защото я правих преди около 3 седмици и маминка не си вдига телефона за да съгласувам с нея как точно бяха нещата. Мисля, че в общи линии се справих и с писането и и с приготвянето и. Нали ги знаете старите рецепти  те винаги слагат мая колото орех, сода на върха на ножа, малко брашънце и захар тъкмо като за сладост.

1IMG_7867

Да ви споделя и за млякото. То е ягодово, направено е по много проста рецепта, просто сока от ягодите се разрежда с мляко. И се пие студено и е просто безумно. Ееееех, понякога и само от време на време добрите идеи са най – простите! 🙂

Маги! 🙂

Advertisements