Вегетариански бургери

Posted on април 25, 2013

4




Тези бургери са прекалено добри за да бъдат пропуснати. На мен ми се поразпаднаха малко, ама ще го преживея. Прекалено късно разбрах тайната на неразпадането – да ги панирам. Обаче няма да чакам да ги приготвя и снимам отново,оставям този избор на вас.

Бургерите имат много приятен вкус и аромат, събуждащ някаква съблазън даже и към скептични хора свикнали да консумират кюфтета от кайма. Ако има начин да се скипнат и яйцата ще се превърнат в истинско веган удоволствие. Аз за сега не съм намерила такъв начин, ако знаете ще се радвам да споделите. Ден предварително или два можете да си приготвите продуктите и да ги съхраните в хладилник и когато ви дойде музата просто ги смесвате, пържите и хапвате. Ами това е няма да се обяснявам повече   ще го карам по същество.

1IMG_0281

Вегетариански бургери с киноа и цвекло:

  • 250 гр стерилизиран и изцеден нахут
  • 1 бр дафинов лист
  • 1/2 ч. ч. киноа
  • 1 средно по размер цвекло, настъргано на едро ренде
  • 1 с. л. зехтин/олио
  • сол
  • 1 глава лук, нарязана на дребно
  • 2- 3 скилидки чесън, накълцан
  • черен пипер
  • 2 супени лъжици ябълков оцет
  • 1 малка връзка магданоз
  • кората на 1/2 лимон
  • сок от 1 лимон
  • 1 голямо яйце
  • 1/2 ч. ч. пшеничени трици или фино смлени овесени ядки

Приготвяне:

  1. Първото нещо което трябва да се направи е да се досвари нахута с дафиновия лист в малка тенджерка около 30 мин докато зърната се разварят. Понякога става и по бързо. Целта е зърната да станат много меки.
  2. През това време се накисва киноата. След това водата се отцежда и се сварява с 1 ч. ч. вода и малко сол.
  3. Всички зърна се отцеждат много добре от водата.
  4. В тиган се загрява мазнината и в нея се запържва лука докато стане мек. Добавя се чесъна за 1 мин. След това се добавя цвеклото, поръсва се със сол. Цвеклото се готви докато стане меко, като от време на време се разбърква. Когато е готово се добавя черен пипер и се разбърква. Изсипете в купа.
  5. Следващата стъпка можете да я пропуснете ако ползвате тефлонов тиган. А тя е: в тигана изсипете оцета и оберете всичко по дъното, което е останало от цвеклото. Добавете го към зеленчуците.
  6. В дълбока купа смесете зърната и цвеклото и хубаво ги смачкайте с вилица или с уреда за мачкане на картофи. Ако останат големи части не се притеснявайте.
  7. Добавете сол, магданоз, яйце, овесени ядки, кората и сока от лимон и хубаво разбъркайте сместта. Ако искате по – пикантни бургери добавете още черен пипер.
  8. Разделете сместа на 6 части и оформете бургерите.
  9. Изпържете ги в предварително загрята мазнина, първо от едната страна докато се запечатат добре и после обърнете. Ако почнат бързо да прегарят намалете огъня. Както казах по горе можете да ги панирате с брашно и яйце или галета и яйце.

1IMG_0277

 

Можете да ги сервирате с хлебчета и майонеза от авокадо или зелена салата. Избора е изцяло ваш, на мен лично само със зелена салата и кроасани ми харесват най – много. И разбира се не забравяйте бирата! 🙂

Хубава вечер и приятно похапване! 🙂

Advertisements
Posted in: Uncategorized