Меко ледено удоволствие – най – якия шоколадов сладолед

Posted on август 23, 2013

14




Когато хапвате този сладолед ще искате да скачате, да пеете, да викате от удоволствие. От първата хапка няма да можете да си намерите място. Свобода може би, удоволствие, а може би ще го наречете мечта, новото ви аз, затворено в една проста рецепта в хладилника. За енти път ще се убедите, че простите неща са най – добрите, а ако са шоколадови тогава са най – добрите след най – добрите. Сигурна съм, че сте опитвали хиляди сладоледи, но се съмнявам, че сте опитали СЛАДОЛЕДЪТ. Кремообразната му структура ще ви впечатли, ще ви кара да пищите, да опитвате отново и след това да осъждате, да се хвалите. И най – лошото за талията ви – да искате още и още. Влудяващо е това удоволствие!

1IMG_6146

Не случайно рецептата е за най – якия шоколадов сладолед. Заслужава си го. Обаче най – якото е, че не ви трябват дузина жълтъци и няма да ви кара да ядете целувки две недели и още по – лошо да мислите кои точно макарони да си направите, преди белтъците тотално да се скапят. Машина за сладолед?! Не, не ви трябва.

1IMG_6149

Стига толкова приказки и възхвала, грабвайте купите и бъркалките и бегом в кухнята. После ще ми благодарите, колкото и нескромно да звучи! 🙂 Източник: http://joannagoddard.blogspot.com

  • 400 грама подсладено кондензирано мляко
  • 180 грама мляко
  • 175 грама сладкарска сметана
  • 200 гр хубав натурален шоколад, натрошен на малки парченца
  • 25 грама какао
  • 1 ч л ванилов екстракт
  • 1/2 ч. л. истантно кафе, аз използвам NESCAFE® classic crema
  • щипка ситна морска сол, понякога я пропускам
  • 12 гр царевично нишесте
  • 2 ч л студена вода

Приготвяне:

  1. В дебела тенджера смесете кондензираното мляко, млякото и сметаната. Разбъркайте сместа добре и загрейте на котлона докато заври.
  2. Махнете сместа от котлона и добавете шоколада, какаото, кафето, ванилията и морската сол. Бъркайте докато шоколада се разтопи и какаото се разтвори напълно в сместа.
  3. В малък съд разбъркайте нишестето с вода, докато се разтвори добре. Добавете сместа към шоколадовата смес и разбъркайте до получаването на еднородна смес.
  4. Върнете сместа на котлона, и гответе като непрекъснато бъркате до сгъстяване на сместа около 8 до 10 минути.
  5. Прехвърлете сместа в огнеупорна купа или купа за замразяване и оставете за около час до пълното и охлаждане. Ако се образува коричка след като сместа се е охладила, разбъркайте я за да се разтвори.
  6. Замразете във фризера за няколко часа или за предпочитане за през нощта.
  7. Преди сервиране оставете сладоледа на стайна температура за 10 мин да се отпусне.

1IMG_6156

Не съм променяла почти нищо в рецептата, само където сложих малко повече сладолед и честно се изкушавам дали да не сложа още. А понякога ръся отгоре и шоколадови дражете или чипс и става шоколадов убиец!

Ще чакам да се похвалите с резултатите! И накрая не забравяйте да прочетете стихотворението на моята любима Мария Донева http://mdoneva.com. 🙂

 

 

 

 

 

Advertisements