Меко ледено удоволствие – най – якия шоколадов сладолед

Posted on август 23, 2013

14


1IMG_6146


Когато хапвате този сладолед ще искате да скачате, да пеете, да викате от удоволствие. От първата хапка няма да можете да си намерите място. Свобода може би, удоволствие, а може би ще го наречете мечта, новото ви аз, затворено в една проста рецепта в хладилника. За енти път ще се убедите, че простите неща са най – добрите, а ако са шоколадови тогава са най – добрите след най – добрите. Сигурна съм, че сте опитвали хиляди сладоледи, но се съмнявам, че сте опитали СЛАДОЛЕДЪТ. Кремообразната му структура ще ви впечатли, ще ви кара да пищите, да опитвате отново и след това да осъждате, да се хвалите. И най – лошото за талията ви – да искате още и още. Влудяващо е това удоволствие!

1IMG_6146

Не случайно рецептата е за най – якия шоколадов сладолед. Заслужава си го. Обаче най – якото е, че не ви трябват дузина жълтъци и няма да ви кара да ядете целувки две недели и още по – лошо да мислите кои точно макарони да си направите, преди белтъците тотално да се скапят. Машина за сладолед?! Не, не ви трябва.

1IMG_6149

Стига толкова приказки и възхвала, грабвайте купите и бъркалките и бегом в кухнята. После ще ми благодарите, колкото и нескромно да звучи!🙂 Източник: http://joannagoddard.blogspot.com

  • 400 грама подсладено кондензирано мляко
  • 180 грама мляко
  • 175 грама сладкарска сметана
  • 200 гр хубав натурален шоколад, натрошен на малки парченца
  • 25 грама какао
  • 1 ч л ванилов екстракт
  • 1/2 ч. л. истантно кафе, аз използвам NESCAFE® classic crema
  • щипка ситна морска сол, понякога я пропускам
  • 12 гр царевично нишесте
  • 2 ч л студена вода

Приготвяне:

  1. В дебела тенджера смесете кондензираното мляко, млякото и сметаната. Разбъркайте сместа добре и загрейте на котлона докато заври.
  2. Махнете сместа от котлона и добавете шоколада, какаото, кафето, ванилията и морската сол. Бъркайте докато шоколада се разтопи и какаото се разтвори напълно в сместа.
  3. В малък съд разбъркайте нишестето с вода, докато се разтвори добре. Добавете сместа към шоколадовата смес и разбъркайте до получаването на еднородна смес.
  4. Върнете сместа на котлона, и гответе като непрекъснато бъркате до сгъстяване на сместа около 8 до 10 минути.
  5. Прехвърлете сместа в огнеупорна купа или купа за замразяване и оставете за около час до пълното и охлаждане. Ако се образува коричка след като сместа се е охладила, разбъркайте я за да се разтвори.
  6. Замразете във фризера за няколко часа или за предпочитане за през нощта.
  7. Преди сервиране оставете сладоледа на стайна температура за 10 мин да се отпусне.

1IMG_6156

Не съм променяла почти нищо в рецептата, само където сложих малко повече сладолед и честно се изкушавам дали да не сложа още. А понякога ръся отгоре и шоколадови дражете или чипс и става шоколадов убиец!

Ще чакам да се похвалите с резултатите! И накрая не забравяйте да прочетете стихотворението на моята любима Мария Донева http://mdoneva.com.🙂