Хляба наш насъщен – RE пост

Posted on декември 8, 2013

5
Идва Коледа нали?! Нали идва Коледа?! Тогава защо не усещам коледния дух в кварталите през, които минавам ежедневно, нито в метрото, нито в трамваите, в които се возя?! Защо все по- често срещам мрачни и изнурени хора?! Много често ставам свидетел на разговори, колко хората са злобни. Защо?! Аз имам едно обяснение, дами и господа. Много прост отговор. Защото хората са бедни, защото са бедни вече много години и защото светлина в тунела не се вижда.

Ставам свидетел на разговор между двама млади мъже в трамвая. Единият се хвали как заплатат му е 500 лв, а другият го тупа по гърба и му обяснява колко добре е това. Не мога да разбера кое му е доброто? Как оцелява?! Ако детската градина на детето му е 60 лв, ако за транспорт месечно плаща 50 лв, това прави 1/4 от заплатата. След това почваме да броим сметките, храната, дрехите, заема. какво остава накрая? Остават ли пари за книги, за кино, за почивка?! А за подаръци?!

1IMG_0662

Сигурно знаете, че 99 процента от строителния бизнес е в сивия сектор. Няма осигуровки, няма отпуска, зимно време доста често няма заплати. Много често ги освобождават от работа без предупреждение, без обезщетение. Всеизвестен факт е, че голям процент, да не кажа всички фирми с български капитали, окриват данъци и такси. Питам се докога ще продължаваме в същия дух? Капитализма властва на всякъде, но капитализма, който те принизиява до животно, капитализам, в който нямаш права, нямаш пари, нямаш време. Ти си машина, от която се иска само работа. Шефа ще кара супер яката си кола, докато ти дори да имаш трошка се чувстваш щастлив, все едно е самолет. Зависимост, мизерия равни на простотия и на углопяване.

1IMG_0677

За това ме е яд, защото не виждам нашето „правителство“, нито предишните да правят нещо за да осветлят бизнеса. Невиждам да са предприети действия за защита на всички тези хора. Даже напротив, виждам спънки и вече цяла година се боря с тях. Боря се с министерства, боря се с хора, които не искат да вършат работа защото не им се плаща за това и аз ги разбирам. Разбирам, че ако не ти харесва дадена работа винаги можеш да си намериш друга, но тук в България нещата не стоят по този начин. Тук няма особен избор, за провинцията дори не ми се говори. Чакаме Европейския съюз да ни помогне! Е това няма да стане. Хоара са казали „Помогни си сам, за да ти помогне и Бог“. Същото важи и за Съюза. Разбирате ли, не можем да чакаме Европейски съюз да ни приеме законите, да ни изкара бизнеса на светло, ние трябва да го направим.

Постоянно слушам, за увеличаване на заплати, на пенсии, на осигуровки! Да това е супер. Но моля ви накарайте бизнеса да увеличи заплатите, да плаша осигуровки. Не разбирате ли, че в тази държава работят не само бюджетни служители. Ако всеки един работник получава заплата достойна за неговия труд, ако има право да отиде на лекар, ако има пари поне за една почивка, нещата ще са различни. Ще има пари за пенсии, ще има пари за детски, за заплати на учители, лекари и т.н. Хоарата ще са щастливи, ще харчат и ако ДДС-то се плаща от всички, а тези които не го правят се наказват сурово, а не стават депутати, нещата ще добият съвсем различен аспект. Ще има пари. А как ще стане това ли?!

Ами първо приемете закони! ЗАКОНИ. През последната година се сблъсквам толкова често с фразата „няма административно основание“, което означава нямаме закони и ще чакаме Европейския съюз да ни приеме такива! Е стига! Не може да се продължава така повече. Когато клиент дойде при мен недоволен от нещо, аз правя всичко възможно за да реша неговия проблем, защо това не се случва в министерствата. Защо тези хора в министерствата, които знаят, че има проблем, че фирмите се вълнуват от отсъствието на закони, кооето пречи на продажбите им, на оборотите, на потока от пари, не се позаинтересуват, не сигнализират. Би било нормално да се обърнат към висшестоящите, че има проблем, масов проблем. И ако са го направили, то това означава, че ресорсния министър не се интересува. По – лошо означава, че не му пука от вливането на милини ДДС в държавата. До кога?! Толкова ли сме богати, че можем да си позволим дори една фирма да не осъществява продажби поради липса на закон? Толкова ли сме богати, че можем да си позволим не се внасят данъци?! До кога ще продължи този цирк???

1IMG_0779

Не можем да се оттървем от всички тези лицемери свързани с бившата Държавна сигърност, с някаква мафия…разбирате ли??????????????????! Всичко което написах е за борбата за СВОБОДА! Трябва да се борим за ако иска ме да се извисим над тъмните и бедни нощи, които седят зад гърба ни! Трябва да издигнем хора, в които вярваме, хора, които ще се борят за нашата вобода! Сигурна съм, че всеки може да покаже поне двма трима, достойни да го представляват и да се борят за свободата му! Но това което ще ни поведе отвъд тъмнината е правото да говорим и да се борим, да сме граждани на тази земя, да се борим за по – добро бъдеще за децта си, за свободата си. Лошото е, че мизерията не дава право за хубави думи, не дава право за възвишени мисли и мечти, не дава право на нищо, освен да излезеш на площада, да пееш революционни песни и буквално да се пребориш за твоето право да си човек. Революция ни трябва дами  и господа, смърт и свобода  не могат да съществуват отделно!

1IMG_0784

За този пост избрах рецепта за хляб. Хлябът е нашата душа, нашите сълзи и нашия порив за свобода. До като месите хляба вложете в него емоцията си и той ще стане по – хубав. Рецептата е за питките на Яна, но този път си позволих да използвам повече сирена. Вътре в питките – пармезан, а за топинг моцарела, бяло сирене и кашкавал. Може да се добави малко люто чили и розмарин.

1IMG_0792

Трябва да искаме това което ни принадлежи, да следваме мечтите си и чувствата си. Което означава следващия път да не се гласува пак за същите маймуни, да не гледаме на протестите само по телевизора, а да сме там наистина и да изберем тези измежду нас, които знаят как да ръководят.  Те са там само трябва да го осъзнаят, а ние да им помогнем!