Маршмелоус с Гинес

Posted on февруари 24, 2014

2




Нали ги знаете онези модерни, красиви кулинарни блогове, в които винаги има поне една рецепта с Гинес?! Колко яко е това, така си мислех и ми се искаше и аз да направя нещо с тази бира, въпреки че на 100 % бих предпочела да я изпия, вместо да я влагам в някакво производство.

Така се роди идеята за маршмелоус с Гинес. Е трябва да кажа, че цвета лично на мен много ми харесва. Вкуса е по скоро наситено бирен, в съчетание с гумената текстура на бонбона, е една комбинация, която определено не се забравя лесно и която те кара да опиташ още един и още един.

1_MG_2283

Обаче има уловка и тя е в шоколада. Покрит с шоколад бонбона се превръща в малко изкушение за сетивата. Шоколадовия вкус, хрупкавата му текстура се съчетават перфектно с горчивината на бирата и сякаш я изместват до момента когато преглъщате.

Не знам дали е добре или не но остава този трапчив послевкус и усещане за…. усещане за УАУ, ИСКАМ ОЩЕЕЕЕЕ!

Признавам си, че този път реших да опитам да направя този вид бонбони с бити белтъци. Това за мен е по – скоро минус в рецептата, понеже срока им за съхранение се скъсява мощно, но пък от друга страна те изчезват със скоростта на светлината, така че може би не е необходим срок.  Източника посочва време за съхранение 1 до 2 седмици, в хладилник.

Декорацията е изцяло дело на Вяра. По времето което ги правихме бяхме в след коледна еуфория и имайки предвид, че все още не сме демонтирали елхата мисля, че още дълго ще виждаме коледни пръчици и разни други коледни декорации из блога ми.  Аз всъщност исках да има едри зърна морска сол. Не знам какъв точно вкус биха имали тогава и дали така бих ги хвалила, но така ми се виждаха чудесни.

Ах да и последно, използвах мед вместо царевичен сироп.  Абе сладко си е, нали са бонбони! Ама хайде няма да им броим калориите, нали???!

1_MG_2294

Шоколадов маршмелоус с Гинес:

  •  3 пакетчета желатин
  • 1 ч. ч. (180 мл) Гинес, студен
  • 2 ч. ч. захар
  • 1/2 ч ч. мед 
  • 1/4 ч. л. сол
  • 2 големи белтъка
  • 1 ч. л. ванилов екстакт
  • 200 гр от любимия черен шоколад

Приготвяне:

  1. Разгазирайте бирата. Гинеса има доста плътна пяна. Една от идеите е да оставите бутилката отворена за една нощ. Другият метод, които аз ползвах е да изсипете бирата в купа и с бъркала да бъркате много усърдно докато се разгазира. Внимавайте бирата трябва да е студена.
  2. Покрийте тавичка със средни размери (9 x 13 )с хартия за печене и леко намазнете. В купа смесете 1/2 ч. ч. от бирата и желатина. разбъркайте леко и оставете настрана.
  3. В тенджерка смесете захарта, остатъка от бирата, меда и солта. Загрейте  и бъркайте докато захарта се разтопи. Оставете да заври, не забравяте да разбърквайте и внимавайте да не се изгорите.  Оставете да ври около 10 минути. Ако имате сладкарски термометър – сместа трябва да достигне около 115 градуса.  Сместа ще има тъмен цвят.
  4. Внимателно излейте горещата смес върху набъбналия желатин. Включете миксера на ниска скорост, отначало и разбийте около 10 минути. Сместа трябва да увеличи обема си и постепенно да придобие доста по светъл цвят.
  5. В друга купа разбийте белтъците на твърд сняг. Добавете ванилията.
  6. Добавете белтъците към сместа и разбъркайте докато всичко се смеси добре.
  7. Излейте маршмелоуса в тавичка. Сместа е доста лепкава и трудно се излива. За да го загладите използвайте леко намазнена шпатула. Поръсете с пудра захар или нишасте, аз лично предпочитам второто. оставете маршмелоуса да стегне добре около 3 до 5 часа.
  8. След като се е твърдил маршмелоуса обърнете тавата и внимателно махнете хартията. Нарежете на парчета и потопете всяко в разтопен шоколад. Внимавайте температурата на шоколада да не е много висока, за да не започнат да се топят бонбоните.
  9. За топинг можете да използвате захарни пръчици, кокосови стърготини, натрошен претцел или любимите ми едро начупени шамфъстъци.

Източник: http://www.howsweeteats.com

А сега си представете знойна жега, а вие седите на верандата тип провинциален далечно западен стил и си хапвате бонбонки. Ако почерпите, равни няма да имате.

Ах мечти, калории, сладост…

Advertisements