Честит Рожден Ден Йоли – RE:пост ягодов чийзкейк

Posted on февруари 27, 2014

4


1_MG_3258


Мила Йоли,

Честит рожден ден! Искам да ти пожелая вдъхновение! Знам, че всички останали ще ти пожелаят здраве щастие и радости без чет, а някои ще измислят пожелания, които не ми се вярва, че съществуват. Но аз силно вярвам, че именно вдъхновението е нашия малък механизъм, които ни кара по цял ден и нощ да движим другите мехнизми на съществуването си.

Приемайки това предизвикателство организирано от Таня, аз прегърнах идеята за тази изненада  много ентусиазирано и така ти влезе в нашия дом, в нашия офис, в сърцата и душите на други хора!🙂

Най – активен участник в изработването на рецептата беше Вяра. Тя натроши бисквитите, тя разби крем сиренето. Пак тя направи крема и най – усърдно облиза купата след като сложихме кейка да се пече. И отново тя изяде най – голямото парче и всички ягоди!

Избрах тази рецепта защото е лесна, а това напоследък е мое мото. Лесна е и може всяко дете да я направи само. Кейка има много ароматна и кремообразна текстура. Не е необходимо печене на водна баня. Връзката между хрупкавата коричка и кремообразния пълнеж е просто неустоима. Както перце гали кожата така  и този чийзкейк гали вкусовите рецептори.

1_MG_3258

Първоначалната ми идея беше да направя нещо, което вече съм правила и нещо което се нуждае от по – хубави снимки. Освен това исках да спазвам рецептата едно към едно, е не се получи и но и този вариант не е никак лош.

Ягодов чийзкейк, рецептата е адаптирана от блога на Йоли

За основата:

  • 2 пакета чаени бисквити с аромат на сметана
  • 150 гр. меко краве масло
  • 100 гр. едро смлени орехи

За крема:

  • 500 гр.  сирене Рикота
  • 180 мл сладкарска сметана
  • 1 ч. ч.  пудра захар с ванилия (или добавете 1 – 2 ванилийки)
  • 3 яйца
  • 50 гр. мармалад от ягоди /по желание/

За топинга:

  • около  100 гр.  ягодов мармалад
  • 400 гр. ягоди, а може и още

1_MG_3264

Приготвяне:

  1. Бисквитите се натрошават. Добавят се орехите и маслото и се правят трохи.
  2. 24 см. форма се намазнява с масло и се постила с хартия за печене.
  3. Бисквитената смес се изсипва във формата и се оформя, така че да се образуват стени и дъно.
  4. Рикотата се разбива заедно със захарта.
  5. Добавят се яйцата и сметаната и се доразбива добре.
  6. Сместа се изсипва във формата.
  7. С малка лъжичка капнете, на произволни места от кейка, мармалад.
  8. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна, за около 30 минути или до получаване на златиста коричка
  9. Сместа във формата може да седи течна, но след охлаждане се втвърдява.
  10. Остатъкът от мармалада се сгрява и с него се намазва кейка.
  11. Отгоре се подреждат ягодите.

Дните ни бяха радостни, тихи и много вкусни, за което ти благодаря от все сърце!🙂